Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και την ίδια ώρα η Κομισιόν βγάζει «κόκκινη» κάρτα στο υπουργείο Οικονομικών για βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που φαίνεται να βαλτώνει.
Όσο αισιόδοξοι και να θέλουν να είναι οι τραπεζίτες η παγκόσμια οικονομική κατάσταση τους επαναφέρει στην πραγματικότητα που μάλλον θα είναι ζοφερή για τους δανειολήπτες, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε επιχειρηματίες.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν με την 14η Έκθεση Αξιολόγησης βγάζει «κόκκινη» κάρτα στο υπουργείο οικονομικών σε ό,τι αφορά την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, και τα «κουρέματα» που αποδέχονται οι τράπεζες προκειμένου να τρέξουν οι ρυθμίσεις της πλατφόρμας.
Και ζητά να υπάρξουν βελτιώσεις στις διαδικασίες του εξωδικαστικού, τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών περιμένει άμεσα να λάβει τις προτάσεις του για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός για να ικανοποιεί περισσότερα αιτήματα ρυθμίσεων.
52.000 υποθέσεις χρεωμένων δανειοληπτών
Αυτή η απαίτηση των θεσμών μόνο στον αέρα δεν είναι, διότι τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχουν συγκεντρωθεί 52.000 υποθέσεις χρεωμένων δανειοληπτών, με οφειλές και προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Δανειολήπτες που αναζητούν μία λύση σωτηρίας.
Οι 52.000 αιτήσεις αφορούν σύνολο οφειλών 18 δισ. ευρώ – τα 14 είναι οφειλές προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα 4 προς το Δημόσιο.
Από αυτές τις 52.000 υποθέσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία περίπου 4.800 και έχουν ρυθμιστεί λιγότερες από 15!
Οι Θεσμοί κάνουν αναφορά στην 14η Έκθεση Αξιολόγησης και στο ύψος του «κουρέματος» της οφειλής, το οποίο διαμορφώνεται κάτω από το 30%.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να γκρουπάρουν τα δάνεια τα οποία είναι επίφοβα να «σκάσουν» λόγω των νέων δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο
Τα «κόκκινα» στην κατηγορία των μικρομεσαίων βρίσκονται στο 25,3% -δηλαδή η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο– και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις ο δείκτης χτυπάει το 34,8%, με τα συνολικά «κόκκινα» του επιχειρηματικού τομέα να διαμορφώνονται στο 16,4%.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο κλάδος του εμπορίου είναι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 16% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα στο 23,4% (έναντι 16,4%).
Επίσης πολύ υψηλά ποσοστά προβληματικών δανείων παρουσιάζουν οι κλάδοι της εστίασης (41,6%), των κατασκευών (27,4%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (23,5%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (21,6%) και της μεταποίησης (19,9%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (1,7%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (6,8%).
Οι τράπεζες λοιπόν έχουν αρχίσει να γκρουπάρουν τις επιχειρήσεις που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η γεωπολιτική κρίση.
Στο «πορτοκαλί» μπαίνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις
Έτσι, στο «πορτοκαλί» μπαίνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ επηρεάζονται από το αυξημένο κόστος έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν ένα τμήμα αυτής της επιβάρυνσης στον πελάτη, μετριάζοντας κάπως τις επιπτώσεις. Όμως ο τουρισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα σε θέματα όπως είναι η γεωπολιτική κρίση. Και το στοίχημα για την ελληνική οικονομία -να αντέξει δηλαδή ο τουρισμός για να μπουν έσοδα στα ταμεία- είναι ζήτημα ζωής και θανάτου (σε επίπεδο προϋπολογισμού) ειδικά φέτος.
«Πονοκέφαλος» το κόστος των εισαγόμενων ενεργειακών και μη ενεργειακών προϊόντων
Στο «κόκκινο» τώρα βρίσκονται οι επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγόμενα ενεργειακά και μη ενεργειακά προϊόντα.
Για παράδειγμα οι εισαγωγές αλουμινίου και χαλκού από τη Ρωσία αντιστοιχούν στο 22% και στο 27% του συνόλου των σχετικών εισαγωγών (αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,5% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών). Επίσης, οι εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και κριθαριού από την Ουκρανία αντιστοιχούν στο 22% και στο 12% των σχετικών εισαγωγών (και αντιπροσωπεύουν το 0,5% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών).
Σε γενικές γραμμές τα αγαθά που εισάγει η Ελλάδα από την Ουκρανία και τη Ρωσία και κατευθύνονται προς τους κλάδους παραγωγής τροφίμων αντιστοιχούν περίπου στο 10% των σχετικών εισαγωγών και στο 2% των συνολικών εισαγωγών της χώρας μας.
Και όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη αυτές οι εισαγωγικές επιχειρήσεις παρακολουθούνται στενά και σε καθημερινή βάση ώστε μόλις διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να υπάρχει λύση, πριν τα δάνεια της επιχείρησης βρεθούν σε βαθιά καθυστέρηση.
Βέβαια μία πιο σαφής εικόνα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις θα υπάρχει προς το τέλος Ιουνίου, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται μέχρι τώρα ως απόλυτα διαχειρίσιμη.
Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της: «Οι πιο αδύναμες χρηματοοικονομικά επιχειρήσεις βρίσκονται, αναμφισβήτητα, ενώπιον μιας νέας δοκιμασίας, οι επιδράσεις της οποίας θα εξαρτηθούν και από την τελική διάρκεια της διαταραχής.
Ωστόσο, όσον αφορά στη συνολική εικόνα του επιχειρηματικού τομέα και ειδικά τις υγιείς επιχειρήσεις, το πλήγμα είναι διαχειρίσιμο».