Η«σεξουαλική νηστεία» είναι ένας όρος που έχει αποκτήσει πρόσφατα μεγάλη δημοτικότητα σε ορισμένους κύκλους, καθώς, μεταξύ άλλων, το υιοθέτησε και η Kourtney Kardashian της απόλυτης ινσταγκραμικής οικογένειας. Στην πραγματικότητα είναι μια αρχαία μέθοδος που περιλαμβάνει την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για ένα χρονικό διάστημα, με στόχο την επίτευξη ποικίλων σωματικών, συναισθηματικών και πνευματικών ωφελειών. Στην περίπτωση της Kourtney, η σεξουαλική νηστεία ήταν μέρος μιας ευρύτερης κάθαρσης, μιας αποτοξίνωση που περιλάμβανε αλλαγή διατροφής, μασάζ, διαλογισμό και σωματική αποτοξίνωση, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την ίδια, το αυτοεπιβεβλημένο διάλειμμα από το σεξ έκανε τη δραστηριότητά της κάτω από τα σκεπάσματα ακόμη πιο ικανοποιητική μακροπρόθεσμα, συγκρίνοντάς την με εκείνη την πρώτη γουλιά matcha latte μετά από ένα τάιμ άουτ από την καφεΐνη. Γιατί λοιπόν δηλώνει τόσο ενθουσιασμένη η Kourtney και πώς επιτυγχάνεται αυτού του είδους η νηστεία;

sex fasting – τι είναι και τι περιλαμβάνει

Το «Sex Fasting», γνωστó και ως «αγαμία», περιλαμβάνει την εθελοντική αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να σημαίνει αποχή από τη σεξουαλική επαφή, τον αυνανισμό ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα. Η διάρκεια του χρόνου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις, αλλά πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν για λίγες ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες.Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να ασκούν τη σεξουαλική νηστεία ποικίλουν. Ορισμένα άτομα μπορεί να το κάνουν για θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους, όπως για να επικεντρωθούν στην προσευχή ή το διαλογισμό. Άλλοι μπορεί να την επιλέξουν ως μια μορφή αυτοπειθαρχίας ή ως έναν τρόπο να προκαλέσουν τον εαυτό τους. Κάποιοι άλλοι μπορεί να την επιλέξουν προκειμένου να εξερευνήσουν τις δικές τους επιθυμίες και τα κίνητρα γύρω από το σεξ ή για να κατανοήσουν καλύτερα τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Με την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα άτομα μπορεί να βιώσουν αύξηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης, καθώς και μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα. Ορισμένοι άλλοι θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της σεξουαλικής τους ζωής, καθώς συντονίζονται περισσότερο με τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες ή ακόμα και να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Ενώ όμως η πρακτική αυτή μπορεί να έχει πολλά πιθανά οφέλη, είναι σημαντικό να την προσεγγίζετε με προσοχή και να εξετάζετε τους πιθανούς κινδύνους. Η σεξουαλική νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα σεξουαλικής απογοήτευσης ή ακόμη και θυμού, τα οποία να είναι δύσκολα διαχειρίσημα. Έτσι σ ένα ζευγάρι, εάν ο ένας σύντροφος ασκεί τη σεξουαλική νηστεία και ο άλλος όχι, μπορεί να δημιουργήσει ένταση και σύγκρουση. Από την άλλη, για τα άτομα που παλεύουν με θέματα ψυχικής υγείας, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ή ακόμα και σωματικής δυσφορίας ή πόνου.

Το «Sex Fasting» μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα αλλά σίγουρα εμπεριέχει το ρίσκο ότι η επανάληψη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από μια περίοδο σεξουαλικής νηστείας μπορεί να απαιτήσει μια περίοδο προσαρμογής. Συνεπώς, πριν σκεφτείτε να εφαρμόσεσε την παραπάνω νηστεία, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι η πρακτική είναι ασφαλής και κατάλληλη για εσάς.

Διαβάστε περισσότερα