Προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο βιώσιμη ανακυκλώνοντας, απορρίπτοντας το πλαστικό από την καθημερινότητά μας, χρησιμοποιώντας υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων, αντικαθιστώντας το αυτοκίνητο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας. Ωστόσο, δύσκολα θα συνδέσει κανείς τη βιωσιμότητα με τη σεξουαλική ζωή. Κι όμως, είναι δυνατόν το σεξ να είναι και περιβαλλοντικά φιλικό.

Τη στιγμή που τα σεξουαλικά βοηθήματα είναι ολοένα περισσότερο δημοφιλή στους καταναλωτές και των δύο φύλων, με την αγοραστική ικανότητα να αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές «πράσινες» επιλογές που βελτιώνουν τη σεξουαλική εμπειρία χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Γυναίκες, άνδρες, ζευγάρια χρησιμοποιούν παιχνίδια ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Statista η αγορά σημειώνει σταθερή άνοδο από το 2019 και αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πορεία μέχρι το 2026. Εκτιμάται, δε, ότι συνολικά θα δαπανηθούν περίπου 52,7 δισ. δολάρια σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ μέχρι το 2030 η δαπάνη θα αγγίξει τα 80,7 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, το μέγεθος της αγοράς αντισυλληπτικών παγκοσμίως αποτιμήθηκε σε περίπου 28,2 δισ. δολάρια το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 38,5 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Παρότι ακόμα σε πολλές χώρες η αγορά βοηθημάτων αποτελεί ταμπού, αυτό δεν έχει εμποδίσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν το δικό τους, με πιο συχνή -στις ΗΠΑ τουλάχιστον- την πώληση δονητών.

Όπως αναφέρει η Statista, σύμφωνα με έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 82% των γυναικών έχουν στην κατοχή τους κάποιο είδος σεξουαλικού παιχνιδιού. Τα ευρήματα της ίδιας έρευνας έδειξαν ότι τα ερωτικά παιχνίδια είναι περισσότερο διαδεδομένα σε άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών.

Κίνημα οίκο-σεξ

Η κλινική σεξολόγος Μάρθα Λι από τη Σιγκαπούρη καλεί τους πελάτες της να ασπαστούν το κίνημα του οικολογικού σεξ.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο δίκτυο ABC εξήγησε ότι το «οίκο-σεξ κίνημα» αφορά όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και οι περιβαλλοντικές επιλογές τους επηρεάζουν τον σύντροφο και τον τρόπο που αποφασίζουν να έρθουν σε ερωτική επαφή.

Όπως είπε πολλά σεξουαλικά παιχνίδια είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη και όχι από πλαστικό, ώστε να μην είναι πορώδη, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι ασφαλή.

Η Λι πρόσθεσε πως υπάρχουν στο εμπόριο εναλλακτικές από γυαλί, ξύλο αειφόρου συγκομιδής, κεραμικά ή ανοξείδωτο ατσάλι. Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι μηχανικά, εντούτοις για όσους το επιθυμούν μπορούν να βρουν αντικείμενα, όπως δονητές, που επαναφορτίζονται με ηλιακή ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, η Αντενίκε Ακινσεμόλου, επιστήμονας περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από τη Νιγηρία, μιλώντας στο BBC εξήγησε πως σεξ φιλικό προς το περιβάλλον σημαίνει «λιπαντικά, παιχνίδια, σεντόνια και προφυλακτικά με λιγότερες επιπτώσεις στον πλανήτη».

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό εκτιμά ότι κατασκευάζονται περίπου 10 δισ. ανδρικά προφυλακτικά από λατέξ κάθε χρόνο και τα περισσότερα καταλήγουν σε χωματερές, όπου η διαδικασία της αποσύνθεσής τους είναι μακρά αφού τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από συνθετικό λατέξ και περιέχουν πρόσθετα και χημικά.

Την ώρα δε, που πολλά λιπαντικά έχουν ως βάση τους το πετρέλαιο, στην αγορά σημειώνεται αύξηση προϊόντων που παρασκευάζονται με νερό ή φυσικά υλικά.

Η παιδίατρος Τέσα Κόμερς που μιλά συχνά για την σεξουαλική υγεία στα κοινωνικά δίκτυα, ανήρτησε προ μηνών στο TikTok βίντεο στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο για την παρασκευή σπιτικού λιπαντικού από άμυλο καλαμποκιού και νερό, με αποτέλεσμα η συνταγή να συγκεντρώσει σχεδόν 8 εκατ. θεάσεις.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει το BBC «πρέπει να είστε προσεκτικοί με ορισμένα πιο “πράσινα” προϊόντα, καθώς κάποια από αυτά δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα περισσότερα προφυλακτικά, επειδή ενδέχεται να τους προκαλέσουν φθορά και να τα σπάσουν. Πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση γύρω από την αντισύλληψη, συνιστάται να μιλήσετε με γιατρό ή επαγγελματία οικογενειακού προγραμματισμού».

Παράλληλα, στην αγορά υπάρχουν «πράσινα» προφυλακτικά, τα οποία διατίθενται σε ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία και κατασκευάζονται με ηθικό τρόπο.

Αν έχετε διάθεση για ένα αισθησιακό μασάζ πριν την ερωτική πράξη μεγάλη είναι η ποικιλία φυσικών ελαίων μασάζ που κάνουν καλό στο δέρμα και στον πλανήτη, όπως το λάδι καρύδας, το αμυγδαλέλαιο και η αλόη βέρα.

Πριν επιλέξετε τα εσώρουχα που θα φορέσετε για να σαγηνεύσετε τον σύντροφό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν νάιλον, ακρυλικό και πολυεστέρα. Αναζητήστε οργανικά, βιώσιμα υλικά που κατασκευάζονται από εταιρίες, οι οποίες στηρίζουν τη βιώσιμη μόδα.

Μετά την ερωτική πράξη απαραίτητο είναι ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο. Ιδανικότερο θα ήταν το ζευγάρι να απολαύσει το ντους του μαζί, καθώς με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση νερού, ενώ παράλληλα αποφεύγεται και η χρήση υγρών μαντηλιών που αποτελούν εφιάλτη για τον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: