Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην εξεύρεση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, ο ΣΕΒΕ προχώρησε σε μία αρχική καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένης έρευνας που απηύθυνε στα μέλη του.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που πήραν μέρος ανήλθε σε 118, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατύπωσαν την ανησυχία τους και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου. Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται σε επαφή με την Κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε τα αποτελέσματα της πρωτόλειας αυτής έρευνας να αποτελέσουν οδηγό για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση των αναγκών μέσω του ΓΕΜΗ, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, τη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας είναι τα εξής:

Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό».

Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία.

«Ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς» και «ανειδίκευτους εργάτες» αναζητούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις (49,2% και 48,3% αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών, το 29,% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ πάνω από 60% συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. (63,6%), οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. (60,2%) και οι απόφοιτοι λυκείου (61,9%).

Το 91,5% του δείγματος διατυπώνει μία απαισιόδοξη στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται: η καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου και η έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Τι εργαζόμενους αναζητούν οι επιχειρήσεις

Αναλυτικότερα, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος -και συγκεκριμένα το 49,2%- αναζητούν ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων, και οδηγούς, ενώ το 48,3% του δείγματος αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες. Αντίστοιχα, το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς, κ.α.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπάλληλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες, κα.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Το 6,8% αναζητεί άλλες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού που δεν εντάσσονται στις παραπάνω. Κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών αναζητεί το 29,7% του δείγματος, ενώ η πλειοψηφία (δηλαδή το 63,6%) αναζητεί αποφοίτους Α.Ε.Ι. Σε 60,2% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που ψάχνει αποφοίτους Τ.Ε.Ι. και σε 61,9% το ποσοστό που αφορά σε αποφοίτους λυκείου, ενώ μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι γυμνασίου (22,0%) και οι απόφοιτοι δημοτικού (17,8%).

Σε ό,τι αφορά στην περιγραφή των θέσεων εργασίας που αναζητούν οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Σημαντικό ποσοστό αφορά εργάτες, χειριστές και οδηγούς, όπως πχ. εργάτες γης, εργάτες για την γραμμή παραγωγής, οδηγούς φορτηγού, εργάτες ξύλου, χειριστές μηχανημάτων, αλιεργάτες. Υψηλή συγκέντρωση εμφανίζουν και οι μηχανικοί, και συγκεκριμένα μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πωλήσεων, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών, αλλά και οι τεχνικοί και τεχνίτες. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως αναζητεί άτομα για το τμήμα εξαγωγών, project managers, προσωπικό για το τμήμα logistics, στελέχη διοίκησης και ποιοτικού ελέγχου.

Αναφορικά με τις προτάσεις για τη βελτιστοποίηση του πλαισίου που αφορά στην απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές συνοψίζονται χαρακτηριστικά όπως παρακάτω:

Καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων

Ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου

Έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος

Αλλαγή πλαισίου πρακτικής άσκησης (internship)

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Αύξηση βιομηχανικών διδακτορικών

Βελτίωση επικοινωνίας υποψήφιων και επιχειρήσεων

Προσέγγιση εργαζομένων από ξένες χώρες

Διαβάστε περισσότερα