Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν ότι η πανδημία θα δυσκόλευε την πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες, πολλοί χρήστες προσέφυγαν στην αγορά ψυχοτρόπων ουσιών, μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης στη Σερβία.
Στη διάρκεια της πανδημίας, δεν μεταλλάχθηκε μόνο ο κορωνοϊός, αλλά και το έγκλημα. Οι έμποροι ναρκωτικών βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν τα επιδημιολογικά μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης μετακίνησης, προκειμένου να προσεγγίσουν τους χρήστες. Η πώληση κάνναβης, κοκαΐνης και οπιούχων γίνεται πλέον διαδικτυακά.
«Όλες αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν κανόνα – το υψηλότερο δυνατό κέρδος. Διαθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά από παράνομες δραστηριότητες και τα επενδύουν σε νέους τρόπους λαθρεμπορίας και κερδοφορίας. Διάφοροι κωδικοί χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη του εγκλήματος και δυσκολεύουν την εξιχνίασή του», εξηγεί ο Μίλαν Πέκιτς από το Γραφείο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών της Σερβίας.
Παρακάμπτουν τις υπηρεσίες ασφαλείας, διακινώντας ναρκωτικές ουσίες μέσω του «Darkweb», του μαύρου χώρου του Διαδικτύου. Η παράδοση των ναρκωτικών γίνεται συχνά μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφορών.
«Αν κάποιος συνεννοείται με κωδικούς, δίνει συντεταγμένες και θα πρέπει να αποδειχθεί αργότερα σε ενδεχόμενη έρευνα ή δικαστική διαδικασία ότι αναζητούσε ναρκωτικά μέσω διαδικτύου. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί με καλή οργάνωση. Οι υπηρεσίες μας που εργάζονται σε αυτές τις δουλειές είναι πραγματικά έτοιμες και εκπαιδευμένες», προσθέτει ο Μίλαν Πέκιτς .
Ενώ οι έμποροι βρίσκουν νέους τρόπους για να προσεγγίσουν χρήστες, οι γιατροί εκτιμούν ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε στην πανδημία. Την ίδια ώρα όλο και λιγότεροι εξαρτημένοι από ουσίες αναζητούν θεραπεία στα κατάλληλα κέντρα.
Οι γιατροί εκτιμούν, ότι η ευκολότερη πρόσβαση στα ναρκωτικά, μέσω Διαδικτύου, θα παραμείνει και μετά το πέρας της πανδημίας. Οι εθισμένοι χρήστες σε νέα, συνθετικά ναρκωτικά αυξάνονται συνεχώς.
«Συχνά είχαμε εξάρσεις της νόσου Covid- 19, κατά τις οποίες μειώθηκαν οι επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς από το φόβο της μετάδοσης και το ίδιο συνέβη και με τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Αναμένω ότι ο αριθμός των ατόμων που θα αναζητήσουν θεραπεία, θα αυξηθεί σταδιακά », δήλωσε ο Δρ. Aleksandar Vujosevic από το Ειδικό Δημόσιο Νοσοκομείο για εξαρτημένα άτομα στο Βελιγράδι.
«Ορισμένοι ασθενείς, προσπαθούν να θεραπεύσουν τον εθισμό τους για περισσότερα από 35 χρόνια. Ο νεότερος ασθενής σε αυτό το νοσοκομείο ήταν μόλις 14 ετών. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να αντιδρούν με την πρώτη ένδειξη προβλήματος. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι την άφιξη στο νοσοκομείο, μερικές φορές περνούν περισσότερα από 10 χρόνια και τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για θεραπεία» επισημαίνει.