Σήμερα (06/06), ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις τρεις πρώτες ημέρες αντεπίθεσης που «εξαπέλυσε» η Ουκρανία, όπου στις μάχες που διεξήχθησαν, σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 3.700 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας προέβαλε αυτούς τους ισχυρισμούς, σε μία ασυνήθιστα λεπτομερή ανακοίνωση, η οποία αναφέρθηκε στις υποτιθέμενες απώλειες αμφότερων των πλευρών. Η Ουκρανία έχει συντηρήσει μία σκόπιμη ασάφεια σχετικά με το ενδεχόμενο η –αναμενόμενη από καιρό– αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρακτορείο Ρόιτερς δε μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες που προέρχονται από το πεδίο της μάχης.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το ουκρανικό καθεστώς “εξαπέλυσε” μία –από καιρό υποσχόμενη– επίθεση σε διάφορους τομείς του μετώπου. Οι προσπάθειες της επίθεσης αποκρούσθηκαν. Ο εχθρός σταμάτησε, δεν πέτυχε τους στόχους του, αλλά υπέστη σημαντικές και ασύγκριτες απώλειες», σημείωσε.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η Ουκρανία έχασε 3.715 άνδρες αυτές τις τρεις ημέρες, καθώς και 52 άρματα μάχης και 207 θωρακισμένα οχήματα. Η Ρωσία είχε 71 στρατιώτες νεκρούς και 210 τραυματίες, ενώ, έχασε 15 ρωσικά άρματα μάχης και 9 θωρακισμένα οχήματα, όπως υπογράμμισε.

Πριν από ένα 24άωρο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία άρχισε την –εδώ και καιρό, αναμενόμενη– αντεπίθεση, προσπαθώντας να «σπάσει» το ρωσικό μέτωπο στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ. «Η Ουκρανία επιτέθηκε σε επτά σημεία κατά μήκος του μετώπου, όμως, υπέστη σημαντικές απώλειες, χάνοντας περισσότερους από 1.600 άνδρες», επισημάνθηκε στο επίσημο ανακοινωθέν. Το Κίεβο διέψευσε τούτα τα σχόλια, αποκαλώντας τα «ψέματα», ωστόσο, δεν προέβη σε λεπτομέρειες για τις επιθέσεις ή την έκβαση αυτών.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε την Ουκρανία για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, υποστηρίζοντας ότι είναι μία τακτική κάλυψης που χρησιμοποιεί το Κίεβο, ώστε να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, στην περιοχή και να προβεί σε επιθετικές επιχειρήσεις.

«Το καθεστώς του Κιέβου προχώρησε σε ακόμη ένα έγκλημα τρομοκρατίας. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Καχόβκα ανατινάχθηκε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σημαντικές περιοχές», σχολίασε ο Σοϊγκού. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι λένε ότι η Ρωσία είναι αυτή που ανατίναξε το φράγμα.

Διαβάστε ακόμη: