Η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «ψευδές και ανυπόστατο» δημοσίευμα στον αμερικανικό Τύπο περί υποτιθέμενης συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Κίνα να εγκαταστήσει βάση κατασκοπείας στη νήσο, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο διαβεβαίωσαν πως «δεν είναι ακριβές».

«Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε (…) την εντελώς ψευδή και ανυπόστατη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κούβα και στην Κίνα στρατιωτικής φύσης για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο σε δημοσιογράφους στην Αβάνα.

Η Κούβα «απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη Λατινική Αμερική, «συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «συκοφαντίες αυτού του είδους κατασκευάζονται συχνά από αξιωματούχους των ΗΠΑ».

Η αποκάλυψη της Wall Street Journal

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία επικαλείται δυο ανώνυμες πηγές της στην αμερικανική κυβέρνηση, η μυστική συμφωνία προβλέπει να δημιουργηθεί σταθμός ηλεκτρονικής υποκλοπής επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η οικονομική εφημερίδα πρόσθεσε πως η Κίνα, με την οποία βρίσκονται σε ολοένα πιο σκληρό ανταγωνισμό οι ΗΠΑ, θα διαθέσει «δισεκατομμύρια δολάρια» στην Κούβα για να οικοδομηθεί αυτή η βάση.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε επίσης λόγο περί τέτοιας συμφωνίας, επικαλούμενο «πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών» των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδίου αυτού τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με το δίκτυο, όμως «δεν είναι σαφές αν η Κίνα άρχισε ήδη να κατασκευάζει τη βάση υποκλοπών».

Διαψεύδει και ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το δημοσίευμα της WSJ είναι «ανακριβές».

«Είδα το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, στο μικρόφωνο του MSNBC.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας», ανέφερε ο κ. Κέρμπι. «Το παρακολουθούμε αυτό πολύ στενά», πρόσθεσε.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι ακριβές αυτό. Δεν έχουμε ενημερωθεί ενημερωθεί για καμιά εγκατάσταση της Κίνας και της Κούβας, για κανενός τύπου βάση κατασκοπείας», τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί «μόνιμα» τις σχέσεις του Πεκίνου και της Αβάνας.

Διαβάστε περισσότερα