Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας μείωσαν τα επιτόκια για τους αποταμιευτές την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη σε μια οικονομία όπου η κατανάλωση καθυστερεί να ανακάμψει.

Οι ιστοσελίδες των έξι κρατικών εμπορικών τραπεζών της χώρας έδειχναν όλες ενημερωμένα επιτόκια καταθέσεων όψεως σε γιουάν 0,2%, από 0,25% πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις όψεως επιτρέπουν αναλήψεις ανά πάσα στιγμή.

Οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια για άλλα καταθετικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου για πενταετείς προθεσμιακές καταθέσεις στο 2,5% από 2,65%, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τους.

Η κρατική Securities Times ανέφερε τις μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων στην έκδοση της Πέμπτης της εφημερίδας.

Αυτές οι περικοπές συμβάλλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και θέτουν το υπόβαθρο για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώσει άλλα επιτόκια, ανέφεραν αναλυτές της Nomura.

Σε αναμονή του επιπέδου επιτοκίων δανεισμού

Το επιτόκιο της ενδιάμεσης διευκόλυνσης δανεισμού αναμένεται να ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου, ενώ το αρχικό επιτόκιο δανείου έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στις 20 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η People’s Bank of China (PBOC) δεν έχει αλλάξει τα δύο επιτόκια εδώ και εννέα μήνες. Το μονοετές επιτόκιο του Medium-Term Lending Facility (MLF) ήταν 2,75% τον Μάιο, ενώ το μονοετές LPR ήταν 3,65% και το πενταετές Loan Prime Rate (LPR) ήταν 4,3%.

Η Κίνα έχει διατηρήσει τα επιτόκιά της χαμηλά, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες που αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δίνουν στις επιχειρήσεις περισσότερα κίνητρα για δανεισμό.

Η μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων καθιστά πιο ακριβό για τους ανθρώπους να διατηρούν τα χρήματά τους στην τράπεζα και θεωρητικά τους δίνει περισσότερα κίνητρα να ξοδεύουν.

Το πρώτο τρίμηνο, το 58% των καταθετών των νοικοκυριών δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αποταμιεύσει αντί να ξοδέψει ή να επενδύσει, σύμφωνα με έρευνα της PBOC. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων θα μεταφραστούν αμέσως σε μεγαλύτερες δαπάνες.

Διαβάστε περισσότερα