Με ισχυρή βουτιά αποχαιρέτησαν οι δείκτες της Wall Street τον Απρίλιο, με τον Nasdaq να «πρωταγωνιστεί» στο επενδυτικό ξεπούλημα, καταγράφοντας το χειρότερο μήνα από το 2008 και τη μετοχή της Amazon να λειτουργεί ως βαρίδι για τον τεχνολογικό δείκτη.

Οι διακυμάνσεις αποτέλεσαν το κύριο χαρακτηριστικό του Απριλίου, καθώς οι επενδυτές είχαν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από γεγονότα, όπως η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τα αυξανόμενα κρούσματα Covid στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έντονη, ωστόσο, αναμένεται και η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση της Fed, τα πρακτικά συνεδρίασης του Απριλίου καθώς και μία σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων και των εταιρειών Pfizer, Starbucks και Uber

Σε αυτό το κλίμα, ο Nasdaq υποχώρησε 4,17% για να κλείσει στις 12.334 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,63% στις 4.131 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δέχτηκε ισχυρούς κραδασμούς για να κλείσει με απώλειες 939 μονάδων ή 2,77% στις 32.978 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση ο Nasdaq έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 12%, σημειώνοντας τον χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο του 2008. Ο S&P 500 σε επίπεδο μήνα σημείωσε περισσότερο από 7%. Ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν κατά 4% για τον μήνα.

Τον Απρίλιο, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Σε επίπεδο ημέρας, η Amazon έκανε βουτιά 14,28% -η μεγαλύτερη πτώση από το 2006- μετά τα αποτελέσματα που εξέδωσε.

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 2,96%, μετά τις τοποθετήσεις της διοίκησης ότι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατασταλτικά στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Οι μετοχές των Intel και Robinhood υποχώρησαν 6,4% και 2,53% μετά τη δημοσιοποίηση των εταιρικών τους αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι και σήμερα (έχουν δημοσιευθεί τα μεγέθη του 50% των εταιρειών), σχεδόν το 80% των εταιρειών του S&P 500 εμφάνισε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,6% ή 1,75 δολάρια στα 109,34 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate είδε το δικό του συμβόλαιο Ιουνίου να υποχωρεί κατά 0,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 104,69 δολάρια το βαρέλι.

Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI ενισχύθηκε κατά 2.6%, ενώ ακόμα καλύτερη ήταν η μηνιαία επίδοσή του με κέρδη 4,4% τον Απρίλιο.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε οριακές απώλειες και κινήθηκε κοντά στο 2,87%.