Η Wall Street πλέει σε “πειρατικά λημέρια”. Παραδοσιακά όποιος περνά τον λεγόμενο “Σταυρό του Θανάτου” (Death Cross), πληρώνει το τίμημα… όμως θα συμβεί (και) αυτή τη φορά;

Ορισμένοι αναλυτές λένε πως όχι… Αυτό βέβαια συμφωνεί και με την εκτίμηση του radar.gr πως η Wall Street μεσοπρόθεσμα θα δει κάποια ράλι μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο, αυτά τα ράλι δε θα είναι παρά μόνο sucker rallies, όπως έχουμε πει, και όχι υγιής άνοδος με βάση θεμελιώδη και αισιόδοξες προοπτικές…

Μακροπρόθεσμα από (φθινόπωρο κι έπειτα) προμηνύεται μεγάλη πτώση κατά την ταπεινή μας άποψη, διότι το καράβι αυτό έχει χτυπήσει παγόβουνο εδώ και πολύ καιρό…

Αλλά ας δούμε, για τώρα, τι λένε οι αναλυτές: Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που κάνουν λόγο για «Σταυρό Θανάτου» στο αμερικανικό χρηματιστήριο και, εν συνεχεία, μεγάλη διόρθωση, σύμφωνα με τη Hulbert Ratings.

Πράγματι, φαίνεται να απεικονίζεται στα διαγράμματα και στους τρεις κύριους δείκτες της Wall Street.

Η Wall Street διασχίζει το "Σταυρό του Θανάτου"

Ο «Σταυρός του Θανάτου» εμφανίστηκε στον S&P 500 στα μέσα Μαρτίου, στον Dow Jones Industrial Average στις αρχές Μαρτίου, ενώ σε ό,τι αφορά τον Nasdaq έκανε την εμφάνισή του στα μέσα Φεβρουαρίου – δεν είναι σαφές αν ο σταυρός του θανάτου είναι στην πραγματικότητα το «φιλί του θανάτου».

Υπενθυμίζεται πως ο «Σταυρός του Θανάτου» σχηματίζεται όταν ο μέσος όρος των 50 ημερών αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών – και αποτελεί προμήνυμα μεγάλης πτώσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιστορικά, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είχε καλύτερες επιδόσεις μετά τον σχηματισμό του Σταυρού του Θανάτου από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο.

Η τελευταία φορά που και οι τρεις αυτοί δείκτες άντεξαν αυτό το τεχνικό μοτίβο ήταν τον Μάρτιο του 2020 – ακριβώς τη στιγμή που η πανδημία της Covid έπληξε την οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά τους σταυρούς θανάτου ακολούθησαν ισχυρές ανοδικές αγορές στην ιστορία.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Μάρτιος του 2020 ήταν εξαίρεση. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο ο κανόνας.

Death Crosses…

Εξετάζοντας κανείς όλους τους Σταυρούς του Θανάτου στην αγορά των ΗΠΑ από το 1990… μπορεί κανείς να δει τα εξής:

Η μέση απόδοση ενός μήνα του χρηματιστηρίου μετά από Σταυρό Θανάτου δεν ήταν διαφορετική από όλες τις άλλες ημέρες.

Η Wall Street διασχίζει το "Σταυρό του Θανάτου"

Αλλά κατά τις περιόδους τριών, έξι και 12 μηνών που ακολούθησαν Σταυρούς Θανάτων, ο δείκτης ήταν σημαντικά καλύτερος από ό,τι άλλες φορές. Τα πράγματα είναι καλύτερα από το 1928 έως το 1989.

Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα να μην λαμβάνουν υπόψη το κόστος συναλλαγής.
Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, καθώς για μεγάλο μέρος αυτής της περιόδου των έξι δεκαετιών, οποιαδήποτε απόπειρα διαπραγμάτευσης των μετοχών σε έναν χρηματιστηριακό δείκτη θα είχε τεράστιο συναλλακτικό κόστος.

Μετά την προσαρμογή σε εύλογα κόστη συναλλαγών, ο Σταυρός Θανάτου πριν από το 1990, όπως και μετά το 1990, αποτυγχάνει να προσδιορίσει τις περιόδους στις οποίες το χρηματιστήριο θα είχε αδύναμη απόδοση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το χρηματιστήριο δεν θα τα πάει άσχημα τους επόμενους μήνες.
Μπορεί, φυσικά. Αλλά αν το κάνει, δεν θα είναι επειδή οι μεγάλοι μέσοι όροι της αγοράς «υπέστησαν» πρόσφατα Σταυρού του Θανάτου, καταλήγει η Hulbert Ratings.