Μετά τις ΗΠΑ και Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία προστίθεται στο καλάθι των μεγάλων οικονομιών που πλήττονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 5,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών σε τρόφιμα, ένδυση και καύσιμα, από το 4,2% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 4,7%, ενώ η Bank of England προέβλεπε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 5% την άνοιξη του 2022 πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% στα τέλη του 2023. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 0,4% άνοδο.

Έπειτα και τα τελευταία δεδομένα, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Bank of England αύριο. Πάντως, το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες της ΒοΕ κατά της αδράνειας. «Η νομισματική επιτροπή έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ευχέρειας να διαχειριστεί την πορεία του πληθωρισμού και να τον οδηγήσει πίσω στο στόχο του 2%», ανέφερε το ΔΝΤ.

Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός και στη Μ.Βρετανία

«Καμπανάκι» ΔΝΤ στην Τράπεζα της Αγγλίας

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφύγει την αδράνεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε ετήσια έκθεση για τη βρετανική οικονομία, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η χώρα έχει καταγράψει ισχυρότερη ανάκαμψη από ό,τι αναμενόταν, αν και η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει μια «μικρή επιβράδυνση» τους επόμενους τρεις μήνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει τονίσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 4,2%, θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα δεν προχώρησε στην αναμενόμενη άνοδο επιτοκίων, λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της λήξης του προγράμματος επιδότησης των εργαζομένων.

Αναμένεται να κάνει το ίδιο την Πέμπτη, λόγω του αντίκτυπου της Όμικρον. «Η νομισματική πολιτική έχει επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαχείριση της μεταβλητότητας», υπογραμμίζει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα ήταν σημαντικό να αποφευχθεί η αδράνεια, δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων.

Θα χρειαστεί προσεκτική επικοινωνία, για να προετοιμαστούν οι αγορές για πιθανές συχνότερες κινήσεις», τονίζει.

ΗΠΑ: Στο 6,8% ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Νοέμβριο – Ρεκόρ 40 ετών

Σε υψηλά 30 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Στο 6% τον Νοέμβριο

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Καταγράφει νέο ρεκόρ

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου των G7