Συναγερμός για τις πληθωριστικές πιέσεις και το “έμφραγμα” στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει σημάνει για την κρισιμότερη οικονομική Σύνοδο των κορυφαίων ανεπτυγμένων εθνών.

Λίγο αργά το θυμηθήκατε παιδιά… Ο συναγερμός έχει σημάνει μήνες πριν. Κάποιοι τα λέγαμε, αλλά ποιος άκουγε…

Όπως μάλιστα παραδέχεται το ίδιο το Bloomberg στο χθεσινό δημοσίευμά του, το πρόβλημα για τη G7 είναι ότι δε φαίνεται πλέον να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης στη λαίλαπα αυξήσεων τιμών. Πέφτουμε από τα σύννεφα πάλι…

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου των G7

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, η άνοδος του πληθωρισμού στη σκιά και των τελευταίω στοιχείων από τις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα της αυριανής διαδικτυακής συνόδου που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των συνεπειών στην παγκόσμια οικονομία από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας το στίγμα της ατζέντας, ενώ ακόμη θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της προστασία της δημόσιας υγείας με βάση της εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου των G7

Πληθωρισμός και εξέλιξη των ειοδημάτων

Σύμφωνα με το Bloomberg, το περιεχόμενο της επικείμενης συνάντησης υποδεικνύει ότι δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οικονομικών επιτελείων παγκοσμίως έχει μετατοπιστεί από το πώς θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, στο πώς θα τιθασευθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που πιέζουν τα εισοδήματα.

Το πρόβλημα για την G7 έγκειται στο ότι δεν είναι σαφές ποιες είναι οι υπαρκτές δυνατότητες αντίδρασης, επισημαίνεται, μπροστά στην ολοφάνερη ανησυχία για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών μετά και τα νεότερα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ που εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Την ίδια στιγμή, ανοδική πορεία διαγράφει ο πληθωρισμός και στην ευρωζώνη και στη Βρετανία κάτω από το βάρος των πρωτοφανών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου των G7

Ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφορά

«Δεν έχουν πολλά περιθώρια οι κυβερνήσεις για να επιβάλουν μια λύση», δήλωσε ο Steffen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος στην Amherst Pierpont Securities LLC, ο οποίος εκτιμά ότι το πιο πιεστικό ζητούμενο για τους κυβερνώντες αυτήν τη στιγμή είναι να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τους πολίτες και ότι τουλάχιστον προσπαθούν κάτι να κάνουν για το πρόβλημα.

Η συνεχιζόμενη άνοδος της ζήτησης για αγαθά, πρόσθεσε, θα ξεπεράσει τη δυνατότητα της προσφοράς, και αυτό, ακόμη και αν εξέλιπαν οι πιέσεις από την πανδημία.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου των G7

Fed και EKT: Αυξήσεις μισθών και πραγματικά εισοδήματα

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούν στενά τις τάσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση των μισθών στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Εάν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίσουν να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τη μείωση του εισοδήματός τους λόγω του ήδη επελαύνοντος πληθωρισμού, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμη υψηλότερη αύξηση των τιμών στην οικονομία, επισημαίνουν οι οικονομικοί επιτελείς.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να ωθήσει τις εταιρείες να μετακυλίσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στην κατανάλωση με τη μορφή αυξήσεων τιμών, γεγονός που θα ανατροφοδοτούσε τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου των G7

Κρίσιμη εβδομάδα

Οι προβλέψεις και των δύο αυτών κεντρικών τραπεζών αναμένονται με ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα καθώς τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής.

ΗΠΑ: Στο 6,8% ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Νοέμβριο – Ρεκόρ 40 ετών

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»