Η τιμή του Bitcoin στη Νιγηρία έχει εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα επίπεδα της παγκόσμιας αγοράς εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να ωθήσει τους πολίτες της σε ψηφιοποιημένα μετρητά.

Η τιμή ενός BTC στο νιγηριανό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης NairaEX είναι 17,8 εκατομμύρια νάιρα, που ισοδυναμεί με 38.792 δολάρια.

Η τιμή που άγγιξε το κρυπτονόμισμα είναι περισσότερο από ένα 60% premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή αγοράς του Bitcoin, περίπου 23.700 $.

Επιτάχυνση της οικονομίας χωρίς μετρητά προωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας

Η κίνηση στην τιμή του κρυπτονομίσματος έρχεται καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας συνέχισε να επιβάλλει όρια στις αναλήψεων μετρητών από ΑΤΜ εν μέσω μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να επιταχύνει τη στροφή της σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Τα capital controls

Από τις 9 Ιανουαρίου, οι πολίτες επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη μόνο 20.000 νάιρα (περίπου 43,50 $) από ταμειακές μηχανές ανά ημέρα, με εβδομαδιαίο όριο 100.000 νάιρα (περίπου 217 $).

Η κίνηση έγινε επίσης λίγες μέρες πριν τεθούν σε κυκλοφορία νέα τραπεζογραμμάτια νάιρα με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού και το ξέπλυμα χρήματος. Η κεντρική τράπεζα επέβαλε προθεσμία στις 24 Ιανουαρίου στους Νιγηριανούς να ανταλλάξουν τα παλιά τους τραπεζογραμμάτια υψηλότερης ονομαστικής αξίας με το νέο νόμισμα.

Ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες ουρές και παράπονα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να τηρηθεί η προθεσμία.

Η κεντρική τράπεζα έχει τώρα παρατείνει αυτή την προθεσμία έως τις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση του BBC.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το premium του Bitcoin αυξάνεται στη Νιγηρία.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε σε ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν υπηρεσίες σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη χώρα, οδηγώντας το ασφάλιστρο BTC έως και 36%.

Διαβάστε ακόμη: