Το θέμα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα ποσοστά που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποτελεί μία υποχρέωση της χώρας, την οποία πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το 2025. Οι σχετικές νομοθετικές προετοιμασίες έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Ταμείου και ότι απομένει αφορά ήσσονος σημασίας θέματα.
Οι δυνητικοί αγοραστές αυτών των ποσοστών είναι πολλοί και δεν προέρχονται μόνο από ξένους, αλλά και εγχώριους επενδυτές, όσους μέχρι τώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί στις σχετικές διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεις και επαφές ή και επιστολές είτε προς το ΤΧΣ είτε προς το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου και τους πρωθυπουργικούς συμβούλους.
Οπότε, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, είναι τι εμποδίζει την έναρξη των διαδικασιών πώλησης των ποσοστών αυτών;
Η θεωρητικά, η πιο “εύκολη” περίπτωση, αυτή του ποσοστού της Eurobank, είχε σχεδόν προαναγγελθεί ότι θα ξεκινούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι σχετικές διαδικασίες μετατίθενται τουλάχιστον προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αν και ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση.
Να πρόκειται για “αδυναμία” του Ταμείου ή επιθυμία της ίδιας της διοίκησης της τράπεζας, που έχει επισήμως δηλώσει ότι θέλει να πάρει πίσω το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ;
Οι πληροφορίες, όμως, που έχουμε συγκεντρώσει, μάλλον αθωώνουν και τις δύο πλευρές, καθώς φέρεται ότι η κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει και να μεταφέρει χρονικά όλες τις σχετικές διαδικασίες, όλων των τραπεζών, έχοντας τους δικούς της σοβαρούς λόγους.
Οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχουν κατ’ αρχήν να κάνουν με “πολύ λεπτές ισορροπίες”, που πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα διαφυλαχτούν και την επόμενη ημέρα από την συνολική αποεπένδυση.
Ισορροπίες που έχουν να κάνουν “ακόμα και με διακρατικές σχέσεις” (!), λόγω του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος ισχυρών επιχειρηματικών ονομάτων της αλλοδαπής, ακόμα και κρατικών funds, αλλά και ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν.
Ουσιαστικά, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε από την όλη διαδικασία “διαμοιρασμού να μην προκύψει ισχυρή σύγκρουση συμφερόντων, που θα καταλήξει να έχει δυσαρεστημένους ισχυρούς ομίλους και πρόσωπα μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που φυσικά δεν επιθυμεί κανένας στην κυβέρνηση.
Ένα δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει την κυβέρνηση,ειδικότερα δε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και την ίδια τη διοίκηση του ΤΧΣ, λέγεται ότι είναι ο χρόνος που θα επιλεγεί να δοθούν τμηματικά και φυσικά χωριστά τα όποια ποσοστά των 4 συστημικών τραπεζών που κατέχει το Ταμείο.
Υπάρχει η σκέψη ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα φέρει πρόσθετα μεγάλα οφέλη και στις τράπεζες και φυσικά και στις τιμές των μετοχών τους, με αποτέλεσμα το όφελος και για το Δημόσιο να είναι πολύ μεγαλύτερο, για παράδειγμα του σημερινού, με τίμημα κοντά στα σημερινά επίπεδα τιμών των τραπεζικών μετοχών.
Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, υπάρχει εκτίμηση (και εισήγηση συμβούλου;) που ανεβάζει περίπου κατά 30%-40% (!) το όποιο τίμημα μπορεί να προκύψει σήμερα, από αυτό όταν η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελεί γεγονός.
Ακριβώς αυτή η προοπτική είναι που βάζει σοβαρά διλήμματα στην κυβέρνηση, για το χρόνο έναρξης των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, προβληματίζοντας και τη διοίκηση του Ταμείου, που αρχικά μάλλον ήθελε ταχύτερες διαδικασίες, αλλά τώρα βλέπει και την προαναφερόμενη προοπτική επίτευξης καλύτερου αποτελέσματος, πέραν του συγκερασμού επιχειρηματικών ισορροπιών και πιέσεων, με αυτό καθαυτό το οικονομικό αποτέλεσμα, που επιδιώκει και επιθυμεί η κυβέρνηση.
Πάντως, πηγές που έχουν αναφορά σε κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρουν ότι υπάρχουν και οι ακριβώς αντίθετες απόψεις, που προτείνουν να ξεκινήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι διαδικασίες αποεπένδυσης, πρώτον γιατί μπορεί το διεθνές κλίμα να επιδεινωθεί και δεύτερον, γιατί αν η επενδυτική βαθμίδα έρθει τον Δεκέμβριο ή και αρχές του 2024, τότε τα χρονικά περιθώρια θα έχουν στενέψει, ενώ και το οικονομικό περιβάλλον θα είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικό του σημερινού, θετικού κατά βάση και πρόσφορου για παρόμοιες κινήσεις.
Τέλος, ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και σχετική αναφορά του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το θέμα της πώλησης των ποσοστών του ΤΧΣ στις τράπεζες, γεγονός που ίσως δώσει και το στίγμα των τελικών αποφάσεων και χρονικών επιλογών εκκίνησης των διαδικασιών.
Διαβάστε ακόμη:
-
Κάρλα Μπρούνι: Εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ της Βενετίας με σέξι τουαλέτα
- Σάλμα Χάγιεκ: Ποζάρει με μπικίνι για να ευχαριστήσει όσους της ευχήθηκαν στα 57α γενέθλιά της
- Τζόνι Ντεπ: Είναι ζευγάρι με την 20χρονη Τζένα Ορτέγκα; – Η απάντηση της ηθοποιού
- Έλλη Λαμπέτη: 40 χρόνια από τον θάνατο της – Ο τρελός έρωτας, ο γάμος με τον Πλωρίτη και το οδυνηρό φινάλε