«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», προσέθεσε ο κ. Αρτοποιός αναφορικά με τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, όπως και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δε μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Για τη φωτιά στη Λέσβο, διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων.

«Δεν είναι F–16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» σημείωσε.

«Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα, είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, βλέπετε όσα γίνονται σε Ισπανία, Πορτογαλία και άλλα κράτη», τόνισε εν συνεχεία.

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα σε Λέσβο, Έβρο και Μεσσηνία

Με το πρώτο φως της ημέρας, «μπήκαν» στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς και οι εναέριες δυνάμεις, στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Βατερά Λέσβου, Δαδιά Έβρου και Ακριτοχώρι Μεσσηνίας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (23/07), οι αρχές αποφάσισαν την προληπτική εκκένωση των 500 κατοίκων στο χωριό της Δαδιάς.

Την ίδια ώρα, σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή των Βατερών, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου, όπου από νωρίς δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των κατοίκων, ενώ στις 11:30 εστάλη μήνυμα από το 112.

Η φωτιά άρχισε από δασική έκταση και δεν απειλούσε σπίτια, όμως, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, άλλαξαν κατεύθυνση και οδήγησαν τη φωτιά μέσα στον οικισμό των Βατερών.

Η φωτιά έφθασε έως τη θάλασσα και χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού για τη διάσωση εννέα ατόμων, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Πλέον, ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες και ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιές.

Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα, η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά, βορειοδυτικά προς τα χωριά Βρίσα και Σταυρός.

Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από σήμερα το πρωί (24/07) συμμετέχουν και τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο ελληνικός στρατός, υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και η αστυνομία, με περισσότερους από 60 αστυνομικούς.

Αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών για την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου στα Βατερά

Για προληπτικούς λόγους, έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 450 άτομα από δύο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο νησί μετέβη ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου που εδρεύουν στη Λέσβο, να καταγράψει αμέσως τις υλικές ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες για αποδέσμευση πόρων με σκοπό την ταχύτατη αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Δαδιά Έβρου

Παράλληλα, συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που κατακαίει στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, στο Σουφλί Έβρου, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας.

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες, με το έργο της κατάσβεσης να παραμένει δύσκολο λόγω των πολλών εστιών, των αναζωπυρώσεων, της ιδιαίτερα δύσβατης μορφολογίας του εδάφους και της καύσιμης ύλης στην ήδη καμένη έκταση.

Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους του χωριού Δαδιά από την Πολιτική Προστασία, μέσω μηνύματος από το 112.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, καθώς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, καθώς και δυνάμεις του ελληνικού στρατού. Ταυτόχρονα, στον αγώνα της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, δεκάδες υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή της Δαδιάς αναμένεται να φτάσει κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα, Κυριακή 24 Ιουλίου, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Ήδη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ακριτοχώρι της Μεσσηνίας χθες το μεσημέρι (23/07) παραμένει σε εξέλιξη, ωστόσο, προσώρας δεν απειλεί κάποιον οικισμό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το Σάββατο υπήρξε εισήγηση από την Υπηρεσία για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Χρυσοκελαριάς, ωστόσο, οι τοπικές αρχές δεν το έκριναν σκόπιμο και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην περιοχή επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις και ειδικότερα 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Από το πρωί, συνδράμουν και τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Πυροσβεστική: Το τελευταίο 24άωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές

Οι περισσότερες από εκείνες, αντιμετωπίσθηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.