Ο πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ, «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ» που είχε χαθεί, ξαναβρέθηκε πρόσφατα σε ιδιωτική συλλογή και θα δημοπρατηθεί στις 24 Απριλίου.

Το έργο του 1917, αποτελεί από τα τελευταία έργα του διάσημο Αυστριακού ζωγράφου και φιλοτεχνήθηκε κατά παραγγελία μιας πλούσιας εβραϊκής οικογένειας. Η πρώτη γνωστή ιδιοκτήτρια του πίνακα πέθανε το 1943, έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το έργο είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το 1925 στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπως μαρτυρά μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, η μοναδική απόδειξη της ύπαρξής του. Στον κατάλογο των έργων εκείνης της έκθεσης αναφερόταν η ημερομηνία και ότι ήταν «ιδιοκτησία της κυρίας Λίζερ».

Για την αποφυγή κάποιας μελλοντικής δικαστικής διαμάχης για την προέλευση του πίνακα, οι απόγονοι της οικογένειας Λίζερ και οι σημερινοί ιδιοκτήτες υπέγραψαν ένα συμβόλαιο, με βάση τις συμφωνίες της Ουάσινγκτον του 1998, με τις οποίες 44 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας) δεσμεύτηκαν να βρουν και να αποδώσουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους τα έργα τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί.

Πριν από τη δημοπρασία, το «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ» θα εκτεθεί στην Ελβετία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη: