Το σιδηρομετάλλευμα πλησίασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2022, καθώς το υλικό παραγωγής χάλυβα επέκτεινε το sell off λόγω των φόβων για τη χαλυβουργία της Κίνας που πλήττεται από την κρίση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Σιγκαπούρη υποχώρησαν κατά 1,5% στα 92,20 δολάρια ανά τόνο έως τις 15:06 και οδεύουν προς την τέταρτη ημερήσια πτώση. Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ένδειξη ότι οι δύσκολες συνθήκες για τις κινεζικές χαλυβουργίες – υπερπροσφορά, χαμηλές τιμές και αδύναμα κέρδη – βελτιώνονται, καθώς η μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στον κόσμο αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Οι τιμές του χάλυβα μειώθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις χαλυβουργίες που κατέγραψαν μεγάλες ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η πλειονότητα των παγκόσμιων τραπεζών αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα χάσει τον κυβερνητικό στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος, με το Πεκίνο να αποφεύγει την παροχή κινήτρων μεγάλης κλίμακας, όπως γράφει το Bloomberg.

Η κρίση του χάλυβα αυτό το καλοκαίρι ώθησε τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Κίνας να προειδοποιήσουν ότι ο κλάδος πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα εποχή στην οποία η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το σιδηρομετάλλευμα μετά από μια μακρά και προσοδοφόρα εποχή για τους κορυφαίους παγκόσμιους μεταλλωρύχους, όπως η BHP Group Ltd. και η Rio Tinto Group.

«Η ζήτηση χάλυβα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, φαίνεται ότι θα υποχωρήσει», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence Ρίτσαρντ Μπούρκ και Γκράντ Σπορ. Βλέπουν ότι η κινεζική κατανάλωση χάλυβα τελικά εξασθενεί στο 70% με 80%, σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις άλλων μεγάλων οικονομιών.

Η νέα πτώση για το σιδηρομετάλλευμα ακολουθεί μια βραχύβια ανάκαμψη πάνω από τα 100 δολάρια τον τόνο την περασμένη εβδομάδα, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ήταν απίθανο να διαρκέσει, δεδομένης της πίεσης προς τις χαλυβουργίες να μειώσουν την παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη: