Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ 100,3», δήλωσε ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος ως προς την ενεργειακή ακρίβεια ωστόσο με ψυχραιμία μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Όπως είπε η κυρία Σδούκου, υπάρχει μια κινητικότητα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά συζητούνται αυτή τη στιγμή, οι προτάσεις που έχει θέσει εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική πλευρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ακόμη, η Γενική Γραμματέας Ενέργεια σημείωσε ότι «είναι καιρός να δούμε μια πιο δομική μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, να αποσυνδέσουμε τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου από την χονδρική τιμή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στην ρίζα το πρόβλημα». Διαβεβαίωσε δε ότι η στήριξη των πολιτών από την κυβέρνηση θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, δήλωσε ότι «η Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου».

Επί ποδός η ΕΕ για να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας

Το ζήτημα της επιβολής πλαφόν αλλά και μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ρωσικό ενεργειακό προϊόν.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι έστειλε επιστολές στους 26 ομολόγους του, στις οποίες περιγράφει την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με σημαντικά αποτελέσματα. «Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: