Ερωτήματα δημιουργεί ο θάνατος του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Lukoil Ραβίλ Μαγκάνοφ, που πέθανε πέφτοντας στο κενό από τον έκτο όροφο νοσοκομείου στη Μόσχα.

Στελέχη της Lukoil, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, υποστηρίζουν ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το τεκμηριώσουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον δύο άτομα που γνώριζαν τον Μαγκάνοφ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αυτοκτόνησε.

Η ρωσική αστυνομία ρωτήθηκε αν θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου. Ωστόσο, παρέπεμψε σε ανώτερη υπηρεσία, η οποία δεν απάντησε. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Lukoil, ο Μαγκάνοφ πέθανε μετά από μάχη με σοβαρή ασθένεια.

Οι μυστηριώδεις θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών

O Ραβίλ Μαγκάνοφ δεν είναι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που πέφτει νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τον περασμένο Ιούλιο ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Γιούρι Βορόνοφ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, σε πλούσιο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης. Ο 61χρονος Βορόνοφ ήταν επικεφαλής εταιρείας που συνεργαζόταν με την Gazprom στην Αρκτική.

Τον Μάιο, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της της Lukoil, ο Αλεξάντερ Σουμπότιν, πέθανε επίσης κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες, στα 43 του χρόνια. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση βαλεριάνας, ενός βοτάνου που σε κάποιους ανθρώπους πιθανόν να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Σεργκέι Προτοσένια πρώην διευθυντής του μεγαλύτερου παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου βρέθηκε νεκρός μαζί με την σύζυγό του και την κόρη του σε βίλα στην Ισπανία.

Στο τέλος Απριλίου, ο πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου και αντιπρόεδρος της Gazprombank Βλαντισλάβ Αβάγεφ, βρέθηκε νεκρός «με το όπλο στο χέρι» δίπλα από την 47χρονη σύζυγό του Γιελένα, που φέρεται έγκυος και τη μικρότερη κόρη του Μαρία, 13 ετών.

Συνολικά 7 Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν το 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Αμερικανικό ένταλμα κατάσχεσης για αεροσκάφος της Lukoil

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους ένταλμα για την κατάσχεση ενός αεροσκάφους αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων της ρωσικής PJSC Lukoil.

Το αεροσκάφος πέταξε προς και από τη Ρωσία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει κατά της Μόσχας το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: