Σημαντική επιτάχυνση σημειώνει η αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει η Scope Ratings, με τη συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων να εμφανίζει πλέον υπερτριπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η δημιουργία κόκκινων δανείων αναμένεται να συνεχίσει να εμφανίζει μια μέτρια αύξηση, παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ακόμα περισσότερο το 2025, με τη βοήθεια και των επιτοκιακών μειώσεων.
Όπως σημειώνει η Scope, τα στοιχεία της European Banking Authority για το πρώτο τρίμηνο έδειξαν μια συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 372,3 δισ. ευρώ.
Αν και το συνολικό ποσοστό των κόκκινων δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει χαμηλό, στο 1,86%, εντούτοις η αύξησή τους εμφανίζει σημαντική επιτάχυνση, με 7,6 δισ. ευρώ νέων NPLs στο τρίμηνο, σχεδόν 3,5 φορές περισσότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Ιταλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των κόκκινων δανείων ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (+0,08 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς αντιστράφηκε η καθοδική τάση του προηγούμενου τριμήνου.
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης των NPLs και στη Γαλλία, φτάνοντας μάλιστα στο όριο του 2%. Στη Γερμανία, ο δείκτης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2019, στο 1,32%.
Από τις μικρότερες χώρες, η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση των κόκκινων δανείων (κατά 0,5% στο τρίμηνο), αν και η Scope τονίζει ότι ο δείκτης των NPLs παραμένει χαμηλότερος από τον μέσο όρο για την περίοδο (καθώς αυξήθηκε στο 3,8% από 3,3% που ήταν στα τέλη του 2023).
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Scope δεν διαπιστώνει κάποια γενική επιδείνωση των κόκκινων δανείων σε κάποιο συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο ή σε κάποιο ειδικό τομέα της οικονομίας. Ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στα NPLs, και ακολουθεί εκείνος της προμήθειας νερού, με την αύξηση να σχετίζεται κυρίως με την Ολλανδία.
Οι δραστηριότητες real estate έρχονται τρίτες σε αύξηση και όπως σημειώνουν οι αναλυτές, απαιτούν παρακολούθηση, λόγω της σημαντικής έκθεσης των τραπεζών στον κλάδο.
Η αύξηση του κόστους ρίσκου είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία και ακολουθεί η Γαλλία, σπάζοντας το φράγμα των 60 μονάδων βάσης και στις δύο χώρες
Τα στοιχεία της EBA δείχνουν ότι οι μικρότερες τράπεζες επηρεάζονται περισσότερο, αν και τα Stage 2 δάνεια μειώθηκαν στο 9,4% του συνόλου (από 9,6% το δ΄ τρίμηνο του 2023), κάτι που αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Διαβάστε ακόμη
- Άγριο ξύλο με πρωταγωνιστές τους Κροάτες Σάριτς και Ζούμπατς σε κλαμπ της παραλιακής
- Ιδού το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για τον Αντώνη Ρέμo
- Αλλαγές στους γενικούς γραμματείς αποφασίζει ο Μητσοτάκης – Τουλάχιστον 30 οι μετακινήσεις
- Χριστίνα Μπόμπα: Οι «καυτές» φωτογραφίες με σέξι μπικίνι σε παραλία της Νάξου