Να συμπεριλάβει τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στον «κατάλογο των συναφών εταιρειών» που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω οίκος αξιολόγησης , ήταν ο πρώτος μεγάλος που τον περασμένο Αύγουστο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατατάσσοντάς την στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook), με αιτιολογικό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα.

H ανακοίνωση της ΕΚΤ για την Scope

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ στις 2 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της, αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF).

Σε αυτή την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.

Ωστόσο, η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Επομένως η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

Η σημασία για τα ελληνικά ομόλογα

Η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα προαναγγελθεί στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

Να σημειώσουμε ότι τα κρατικά ομόλογα γίνονται δεκτά στα προγράμματα αγοράς της ΕΚΤ όταν έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο οίκους αξιολόγησης, τους οποίους αναγνωρίζει επίσημα η κεντρική τράπεζα.

H Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει την αξιολόγηση αυτή όχι μόνο από τη Scope Ratings, αλλά και από τον Standard & Poor’s, τον ένα εκ των τριών μεγάλων αμερικανικών οίκων. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαθέτουν ένα σταθερό μαξιλάρι πια σε περίπτωση αναταραχής στην αγορά.

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης το τελευταίο διάστημα – ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και στο επικείμενο συνέδριο της Ναυτεμπορικής «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα», στηρίζονται σε θετικές επισημάνσεις των αναλυτών τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διεθνείς γεωπολιτκές και άλλες κρίσεις και στα οφέλη που έχει να εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους άλλους ευρωπαϊκούς πόρους. Τα «μπράβο» των οίκων έχουν πετύχει να κρατήσουν σε ελεγχόμενα επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους κινείται κοντά στο 3,96%, την ώρα που βλέπουμε την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού να έχει σκαρφαλώσει στο 4,59%. Σημειώνεται ότι το κρίσιμο ψυχολογικό (και όχι μόνο) όριο για την αγορά είναι το 5%. Σε περίπτωση που επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού θα είναι απαγορευτικό. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μία τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα να μπορούν να επωφεληθούν πιθανών παρεμβάσεων της ΕΚΤ.

Κύκλοι υπουργείου Οικονομίας: «Εξαιρετικά θετική είδηση»

Εξαιρετικά θετική είδηση για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιλάβει την Scope Ratings  στους αναγνωρισμένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Υπενθυμίζουμε ότι η Scope Ratings έχει ήδη αναβαθμίσει από τον περασμένο Αύγουστο το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα. Το ίδιο έπραξε ο επίσης αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος S&P στις 20 Οκτωβρίου. Οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία και στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο!» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: