Πάνω από 31.000 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με την διενέργεια των self test.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια του τρίτου οριζόντιου εβδομαδιαίου ελέγχου κατά του κορωνοϊού, βρέθηκαν 6.364 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.

Μαζί με τα θετικά self test της Δευτέρας και της Τρίτης (25.235), το σύνολο ανέρχεται πλέον σε 31.599.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα τμήματα σχολείων που είναι σε αναστολή λόγω πολλαπλών κρουσμάτων, δηλαδή με το 50% +1 μαθητή του τμήματος θετικούς, είναι μόλις 2 σε σύνολο 80.000 σε όλη την Επικράτεια.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στα σχολεία

Όταν επιβεβαιώνεται ένα θετικό κρούσμα στην τάξη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να γίνονται τα ακόλουθα:

Απομόνωση: Όλοι (ανεξάρτητα από ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού) 5 ημέρες, τουλάχιστον.

Οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο σχολείο

Για συμπτωματικά άτομα, μετά την την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον πληρούνται: Κλινικά κριτήρια απυρεξία > 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων και διαγνωστικά κριτήρια: Μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό με αρνητικό self test την 6η μέρα και ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό με αρνητικό rapid test την 6η μέρα.

Ασυμπτωματικά άτομα: Μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από το θετικό τεστ και εφόσον πληρούνται: Διαγνωστικά κριτήρια Μαθητές/τριες και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: self test αρνητικό την 6η ημέρα. Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: rapid test αρνητικό την 6η ημέρα.

Σημειώνεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.