Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι γύρω στις 6.500 κρούσματα κορονοϊού δηλώθηκαν χθες Πέμπτη από τα self test στα σχολεία.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως όσο κάνει τον κύκλο της η Όμικρον αποσυμπιέζονται και τα νοσοκομεία. «Η κυβέρνηση πάντως δεν εφησυχάζει» διαβεβαίωσε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ η αναλογία των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον είναι 9 προς 1 σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, η εικόνα στις νοσηλείες είναι διαφορετική και είναι μοιρασμένες.

Μάλιστα, επισήμανε ότι τα αντιικά φάρμακα της Merck θα αρχίσουν να διανέμονται σήμερα για 5.700 ασθενείς μετά από ιατρική συνταγή και πρόσθεσε ότι αρχές Φεβρουαρίου θα έλθουν στην Ελλάδα άλλες 4 χιλιάδες τέτοια φάρμακα κα της Pfizer, από τις 15 χιλιάδες που έχει παραγγείλει η χώρα μας.

Αναφορικά με το πρωτόκολλο των πέντε ήμερων επιστροφής στην εργασία μετά από νόσηση, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι τον κανόνα αυτόν τον υπέδειξαν οι επιστήμονες και  τον εφαρμόζουν και άλλες χώρες.

Πλεύρης: Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα πληρώσουν πρόστιμο 

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους άνω των 60, ο υπουργός Υγείας έκρινε πως το μέτρο είχε αποτελεσματικότητα, καθώς από τους 550.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι μισοί περίπου έχουν πλέον εμβολιαστεί. 

Σχετικά το πρόστιμο των 50 ευρώ που θα βεβαιωθεί από την επόμενη Δευτέρα για τον μισό Ιανουάριο, είπε ότι θα κληθούν να το πληρώσουν και όσοι ναι μεν έχουν κλείσει ραντεβού αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Αυτοί που δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο είναι όσοι έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ΄ οίκον αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και όσοι έχουν υποβάλλει ένσταση και τελικά θα δικαιωθούν.

Για το Παίδων Πεντέλης

Τέλος, ο κ. Πλεύρης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην αγωγή που κατέθεσε κατά της απεργίας των εργαζόμενων στο Παίδων Πεντέλης, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να το κάνει γιατί η απεργία προκηρύχθηκε χωρίς να οριστεί προσωπικό ασφαλείας κι αυτό σημαίνει ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις θα μπορούσε ένα παιδάκι να πάει για να εμβολιαστεί και στο τέλος να μην εμβολιαζόταν.