«Σφίγγει» ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 καθώς όσοι από αυτούς δεν κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο για λόγους υγείας και με γνωμάτευση γιατρού θα απαλλάσσονται όσοι ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται για ποινή, αλλά «για ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους».

Το οικονομικό «πέναλτι» θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα:

  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην τροπολογία αναφέρεται, επίσης, ότι από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται

  1. όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από και
  2. όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα την υπό στοιχεία ΔΙα/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β 3794), όπως εκάστοτε ισχύει.
  3. Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
  4. Δεν εμπίπτουν, επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

 

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, προανήγγειλε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επέκταση προανήγγειλε ο Στ. Πέτσας