Με τα κρούσματα να σημειώνουν παγκόσμιο ρεκόρ λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι γιατροί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, ενδέχεται να μην παρέχουν αρκετή προστασία έναντι του νέου στελέχους. Αντίθετα, συνιστούν τον συνδυασμό υφασμάτινης με χειρουργική μάσκα ή την αντικατάστασή τους από μάσκες που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, οι υφασμάτινες μάσκες, τις οποίες πολλοί προτιμούν λόγω άνεσης και στυλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, αλλά δεν είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά στους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών επιστρώσεων και με πυκνό δίκτυο ινών, που εφαρμόζουν άνετα και διαθέτουν ρυθμιζόμενη συρμάτινη γέφυρα μύτης.

«Αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας», τονίζει η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η Μ. Γκάντι συνιστά τις μάσκες N95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες στις ΗΠΑ, ή τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη αντίστοιχα. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμές, η επιστήμονας συνιστά διπλή κάλυψη – μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων πάνω από μια χειρουργική μάσκα.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», σημειώνει η Μόνικα Γκάντι, καθώς, όπως τονίζει, η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Από την άλλη, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες υψηλής ποιότητας που φοριούνται σωστά, προσφέρουν προστασία.

«Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Αλλά οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», υπογραμμίζει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Στο γράφημα της WSJ που ακολουθεί, παρουσιάζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

wsj-poso-prostateyei-kathe-typos-maskas-apo-ton-koronoio0
Πηγή: WSJ

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τονίζει ότι τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν μάσκες KN95. Θα συνιστούσε αυτές τις μάσκες, που κυκλοφορούν σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Ο Γκρέιχαμ Σνάιντερ, διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σημειώνει ότι κάθε ποιοτική μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά -καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα- προστατεύει. Σημειώνει επίσης ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Όμικρον, καθώς και το εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών.