Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον.

O Νίκος Σύψας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε για τα συμπτώματα του κορωνοϊού από την αρχή του πρώτου πανδημικού κύματος μέχρι τώρα και κατά πόσο οι μεταλλάξεις έπαιξαν ρόλο σε αυτό.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως «στην αρχή οι ασθενείς με covid ταλαιπωρούνταν κυρίως από πυρετό, ξηρό επίμονο βήχα και σε μικρό βαθμό γαστρεντερικές διαταραχές».

Ωστόσο, όπως είπε, «τα πράγματα αλλάξαν όταν ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα».

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

«Πλέον κυριαρχούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μύτη που τρέχει, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι τα βασικά συμπτώματα», επισήμανε ο Νίκος Σύψας.

Ακόμη, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας ανέφερε και τα πρώτα στοιχεία για τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής με την μετάλλαξη «Όμικρον».

«Ήδη, τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων δείχνουν ξανά κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει», υπογράμμισε.

«Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει και η απάντηση είναι «Δεν γνωρίζω», τότε η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Αναλυτικά τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι:

  • Ρινική καταρροή.
  • «Ξηρός» λαιμός.
  • Πονοκέφαλος.
  • Κόπωση.
  • Φτέρνισμα.

Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον από άλλες παραλλαγές;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν από έρευνες, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον διαφέρουν από τα «παραδοσιακά» συμπτώματα άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα η μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως αναφέρει το NHS, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Covid-19 είναι ένας υψηλός πυρετός, ένας νέος και συνεχής βήχας και μια απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο επιστήμονας «πίσω» από την εφαρμογή παρακολούθησης συμπτωμάτων Zoe, περιέγραψε τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον ως «πιο κοντά» σε εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Προειδοποίησε, επίσης, ότι όσοι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid για να βεβαιωθούν.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, εκτός από τα πέντε, είναι η συμφόρηση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.