Μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και οι νεοπλασίες συνιστούν τα κυριότερα που σχετίζονται με έκθεση σε ανθυγιεινές περιβαλλοντικές συνθήκες. Ακολουθούν οι τραυματισμοί, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Στην Ευρώπη, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12% – 18% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε βασικούς τομείς, όπως ο αέρας, τα ύδατα και ο θόρυβος μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά έναντι των νοσημάτων και να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.
Το μήνυμα του ΕΟΔΥ, με αφορμή τη σημερινή (26/09) Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας, η οποία εφέτος εστιάζει στην «Ενδυνάμωση των συστημάτων Περιβαλλοντικής Υγείας, για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.
Προσθέτως, η υγεία του πληθυσμού επηρεάζεται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, καθώς εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα –όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες– και γενικότερα, κλιματικές αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στην εμφάνιση νοσημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ευρύ φάσμα πολιτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία, όπως η δέσμη μέτρων πολιτικής «Καθαρός αέρας» για την Ευρώπη, ο κανονισμός για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH), η στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κ.ά.
Η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την «προστασία των πολιτών της Ένωσης από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία».
Η παρακολούθηση και η εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού και των περιβαλλοντικών παραμέτρων που την επηρεάζουν, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Διαβάστε ακόμη: