Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικά assets όπως αυτό εκδηλώθηκε κατά το πρόσφατο placement της Εθνικής Τράπεζας αλλά και είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

Πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της αγοράς αναφέρουν πως ήδη πέντε ξένες τράπεζες βολιδοσκοπούν την ελληνική τραπεζική αγορά.

Πρόκειται για δύο τράπεζες της Ισπανίας, μία ιταλική, μία βελγική και μία αγγλική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για πιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας είτε αυτόνομα είτε αναζητώντας και πιθανές στρατηγικές συνεργασίες με ελληνικές τράπεζες.

«Δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη, αν μέσα στο 2024 δούμε να εισέρχονται στην ελληνική αγορά ξένα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ήδη στα ραντάρ τους και δείχνουν το ενδιαφέρον τους με κάθε ευκαιρία» σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Οι λόγοι του ενδιαφέροντος

Η απονομή επενδυτικής βαθμίδας και από τον τρίτο, από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκο αξιολόγησης στο τέλος του 2023, αποτελεί μια ακόμη επισφράγιση της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται.

Αν προσθέσεις και την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024, η Ελλάδα γίνεται ξανά πόλος έλξης επενδυτών και πολύ φυσιολογικά ξένες τράπεζες να εξετάζουν την αυτόνομη είσοδο τους στην χώρα μας.

Οι ξένοι τραπεζίτες «βλέπουν» ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι το retail, το asset management, ο τομέας διαχείρισης περιουσίας.

Το ενδιαφέρον των ξένων επνδυτών για την Ελλάδα είναι έντονο.

Και έχει ήδη καταγραφεί με την είσοδο της UniCredit με 9,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, η πρώτη μετά από 17 χρόνια, καθώς απέκτησε το ποσοστό του ΤΧΣ, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αφρόκρεμα των μεγάλων οίκων του εξωτερικού στο placement για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο.

Άλλωστε το πρόσφατο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο ανέδειξε την δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που άφησε πίσω του τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.

Στο τραπεζικό μενού του συνεδρίου, οι ξένοι επενδυτές έθεσαν στο «μικροσκόπιο τους» το εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς εστίασαν τόσο στις βασικές τραπεζικές εργασίες όσο και στους οικονομικούς δείκτες.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας, και αναμένεται να ανεβάσουν στροφές στις χορηγήσεις, με δεδομένο την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων.

Σημειώνεται ότι στις θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες συμβάλει η σχεδόν πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο εννεάμηνο, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε δείκτη NPE στο 3,7%, η Eurobank στο 4,9%, η Πειραιώς στο 5,5% και η Alpha Bank στο 7,2%.

Συνολικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 8,5%, όταν στην κορύφωση του το 2017 είχε απογειωθεί στο 46%.

Ενώ ανοίγει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Ηρακλής» που θα καλύψει με κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ τα senior ομόλογα τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, ώστε να απαλλαγούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί από τα «κόκκινα» δάνεια.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση.

Οι προοπτικές είναι θετικές και σε ότι αφορά τη νέες χορηγήσεις δανείων, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας πραγματοποιούν επενδύσεις για τον μετασχηματισμό τους, μεγάλη είναι η δυναμική των τουριστικών επενδύσεων, όπως και στο real estate.

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024

Είναι χαρακτηριστικό ότι με έκθεσή της μέσα στην εβδομάδα η Fitch Ratings εντοπίζει βελτιούμενες προοπτικές για το 2024 μόνο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, η δυναμική της αγοράς realestate και οι αυξημένες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα θα φέρουν την αύξηση του δανεισμού.

Επιπλέον, η Fitch σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες και η πρόσβαση στις αγορές θα βελτιωθούν για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, η λειτουργική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα κοντά στο 3% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWA) το 2024 (ήταν 3,3% στο 9μηνο του 2023), λαμβάνοντας στήριξη από την ακόμα υψηλή συνεισφορά των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, τα οποία θα δεχθούν ήπιες μόνο πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια των καταθέσεων και από τον ανταγωνισμό στα spreads των δανείων.

Η αύξηση των προμηθειών, η καλή λειτουργική αποτελεσματικότητα και οι περιορισμένες προβλέψεις για επισφάλειες έπειτα από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης των τραπεζών επίσης θα στηρίξουν τα αποτελέσματα.

Η Fitch εκτιμά ότι τα νέα δάνεια προς πελάτες λιανικής θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, αν και θα παραμείνουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια.

Ο δείκτης των κόκκινων δανείων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 4,7% έως τα τέλη του 2024, καθώς οι νέες ροές NPLs θα είναι περιορισμένες, με φόντο την οικονομική ανάπτυξη, την ανθεκτική αγορά εργασίας και τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών (η Fitch δεν αποκλείει να επεκταθεί η προστασία από τις επιτοκιακές αυξήσεις, η οποία κανονικά λήγει τον Μάιο του 2024).

Επίσης, η Fitch εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους το 2024, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μέρος από αυτά για εξαγορές (όπως το deal της Eurobank με την Ελληνική), αλλά και για μικρότερες συμφωνίες σε συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες θα ωφεληθούν από την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά όταν εκδίδουν ομόλογα.

Η νέα μεταβλητότητα στην αγορά θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκδόσεις, αλλά ο κλάδος είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) έως τα τέλη του 2025.

Σημειώνεται ότι η Fitch διατηρεί ουδέτερες προοπτικές για όλους τους άλλους τραπεζικούς κλάδους της Δ. Ευρώπης, καθώς προειδοποιεί ότι το 2024 θα είναι η χρονιά όπου οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης θα γίνουν πιο ορατές στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ο οίκος πιστεύει ότι οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές καλά προετοιμασμένες για αυτό και θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι στις πιέσεις στα έσοδα.

Διαβάστε ακόμη: