*** Την πήραμε, λοιπόν, την αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch, οπότε ο κύκλος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ουσιαστικά κλείνει κάπου εδώ, με μεγάλα ήδη τα οφέλη για οικονομία, επιχειρήσεις, ομόλογα, Χρηματιστήριο.

*** Το οποίο, μετά από τις τρεις επιτυχημένες αποεπενδύσεις τραπεζικών πακέτων και την αναβάθμιση της Παρασκευής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πως θα αντιδράσει σήμερα, αλλά και κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις.

*** Επιθετικές κινήσεις στη μετοχή του Άβακα και νέα κέρδη, με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Έργα πολλά έχει, παίρνει και τα έκτακτα μπόνους, λόγω υπαιτιότητας του Δημοσίου, αλλά γενικώς είναι χαρτί με προοπτικές.

*** Σε υψηλά έτους και η ΕΚΤΕΡ και η Δομική! Έρχονται εξελίξεις στον κλάδο των μικρότερων κατασκευαστικών, ή, είναι μέρος των δι-εργασιών, γενικώς;

*** Το πρωτοπόρο κάποτε και ιστορικό «ΜΙΝΙΟΝ», μετά από 25 χρόνια, θα ξαναγεννηθεί. Είχε κλείσει οριστικά το 1998, όταν το ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports της οικογένειας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, πέρασε και το κατάστημα στην Folli Follie Holdings. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε ανεπιτυχώς να το νοικιάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά το 2012 άρχισε κάποιες εργασίες, με στόχο να να το μετατρέψει σε κατάστημα. Όλα σταμάτησαν το 2018, όταν ξέσπασε το περίφημο σκάνδαλο και αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ. Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.Και τώρα βάζει μπροστά για το νέο Μινιόν, με στόχο να αναβαθμιστεί περαιτέρω όλη η γύρω περιοχή της Ομόνοιας, αλλά και των δύο πλευρών της οδού Πατησίων.

*** Τώρα που υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έτσι το μεγάλο έργο της δημιουργίας ανάπλασης του πάρκου (αποτελεί τη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο) μπαίνει στη φάση της υλοποίησης του, αρχίζει και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από τους κατά συνθήκη υποψήφιους να πάρουν ή την πίτα ολόκληρη, ή, έστω ένα μέρος της. Άλλωστε, πλέον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του έργου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τα 465 εκατ. ευρώ.

*** Μπαράζ αγορών στο κέντρο της Αθήνας και τα πολύ κοντινά του μέρη, από Τούρκους κυρίως, αλλά και Ισραηλινούς. Οι Κινέζοι πάνε…παραλίες πλέον και οι νεοφερμένοι Ινδοί προτιμούν πιο σικ γειτονιές και προάστια.

*** Σε αυτή τη φάση και τη χρονική περίοδο, τα μεγαλύτερα οφέλη από τη νέα αναβάθμιση δρέπουν φυσικά τα ελληνικά ομόλογα, με γενικότερα οφέλη για την οικονομία.

*** “Το πάρτι του Σωκράτη”, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τώρα πάλι με την Ιντρακόμ. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, σαν τον αρχαίο Σωκράτη, δεν είναι μόνο δικό του επίτευγμα το πάρτι σε όλα τα χαρτιά του, είναι και άλλοι παίκτες, που σταδιακά παίρνουν τα ηνία.

*** Φαίνεται ότι οι τράπεζες, το πήραν απόφαση να ρίξουν κάπως τα επιτόκια ειδικά των στεγαστικών δανείων, γιατί μέχρι τώρα ελάχιστοι τολμούσαν να περάσουν την πόρτα τους και ακόμα λιγότεροι να προχωρήσουν σε αίτηση, που να μην απορριφθεί κιόλας στη συνέχεια.

*** Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας της Παγκρήτιας Τράπεζας που θα εξειδικευτεί στο factoring. Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε το «πράσινο φως» για την νέα εταιρεία, η οποία αναμένεται να εκκινήσει τη λειτουργία της, τον Ιανουάριο του 2024. Θα πλαισιωθεί από έμπειρα στελέχη της αγοράς του factoring και θα παρέχει το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών factoring που αφορούν σε εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές. Οι υπηρεσίες factoring χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, με στόχο τη γρήγορη άντληση κεφαλαίων κίνησης και διαχείρισης των απαιτήσεων τους.

*** Σε φάση εξισορρόπησης αντίρροπων δυνάμεων έχει εισέλθει η χρηματιστηριακή αγορά, με τους πωλητές να επικρατούν στα σημεία, προς το παρόν. Αλλά, αυτό δεν εμποδίζει κάποιες μετοχές να αποφέρουν σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις.

*** Εξακολουθούν τα μεγάλα πακέτα στις τράπεζες, στις οποίες το… σκορ χθες ήταν 2-2. Πειραιώς και Alpha Bank πιέστηκαν από ρευστοποιήσεις, ενώ Εθνική και Eurobank.
παρά τον σημαντικό όγκο έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

*** Σε μικρό εύρος τιμών κινείται η Optima, αλλά δεν λέει να κάνει το βήμα που θα τη φέρει πάνω από τα 8 ευρώ – δύσκολο προς το παρόν το εγχείρημα. Στην Attica Bank η πλαγιοκαθοδική διόρθωση συνεχίζεται

*** Σπάει τα κοντέρ η Intrakat. Νέο υψηλό έτους χθες στα 3,6450, με άνοδο κατά 4,29% και βάζει πλώρη για κεφαλαιοποίηση στα 600 εκατ. ευρώ

*** Αλλά και τα λεγόμενα “Κοκκαλόχαρτα” συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ιντρακόμ, Κέκροψ και ΚΛΜ, κατέγραψαν νέα κέρδη.

*** Όσο για τον Ακρίτα, επανήλθε στην πρώτη ζώνη, με άλμα κατά 29,37% (!), με όγκο μόλις 6.707 μετοχών και 4 πράξεις, κλείνοντας στα 0,9250. Άνευ περαιτέρω σχολίου.

*** Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, επισημαίνοντας ότι “οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος”, όπως αναφέρουν οι επί του θέματος αποφάσεις του ΣΤΕ. Σε αντίθεση με τους μισθωτούς, επισημαίνει, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου.

*** Επισφραγίζεται ουσιαστικά η αλλαγή σκυτάλης στην περίφημη Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού οι… ανταγωνισμοί έφτασαν να αφορούν πρωτίστως την ίδια και τον πρόεδρό της Γιάννη Λιανό. Ο οποίος συχνά πυκνά είχε μετωπικές συγκρούσεις με την κυβέρνηση και συγκεκριμένους υπουργούς της, με τελευταίο τον Κώστα Σκρέκα, με αφορμή την ακρίβεια, αλλά αιτίες πολύ βαθύτερες. Στη θέση του αναλαμβάνει η (συγκρατείστε το) Σάρπ Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη, για την οποία αποφασίζει σήμερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αν υποθέσω, ότι τέλος η ακρίβεια, μάλλον δεν θα είμαι ακριβής…

*** Ζωήρεψε κάπως προς το τέλος της εβδομάδας η χρηματιστηριακή αγορά. Έκλεισε με μικρά μεν, αλλά κέρδη, με προβληματικό τζίρο όμως. Όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, δύσκολα θα ενισχυθεί η αξία των συναλλαγών.

*** Δια…δύο πάλι οι τράπεζες. Η Εθνική, με μακράν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών και η Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη, ενώ Alpha και Eurobank κατέγραψαν απώλειες, μεγαλύτερες η τελευταία.

*** Για δεύτερη συνεδρίαση ο Ακρίτας στο limit up! Μπήκα να δω τις τιμές ξυλείας, αλλά…θησαυρό δε βρήκα. Βέβαια, η εταιρεία καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 29η Δεκεμβρίου 2023, όπου θα ληφθεί απόφαση για συμψηφισμό σωρευμένων ζημιών παρελθουσών χρήσεων, αφενός μέσω διάθεσης του αποθεματικού 31.345.251,68 ευρώ και λοιπών αποθεματικών 2.116.127,17 ευρώ και αφετέρου μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 11.687.869,90 ευρώ, εκ των οποίων 4.550.000 αφορά τις κοινές μετοχές, ποσό 4.477.550 τις προνομιούχες μετοχές σειράς Α και ποσό 2.660.319,90 τις προνομιούχες σειράς Β, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής από ένα ευρώ (1) σε 0,65 ευρώ.

*** Αντιθέτως, στην ΕΚΤΕΡ οι πληροφορίες μου επιμένουν ότι έρχονται εξελίξεις. Τι εξελίξεις; Μα, αυτές που έχει αναφέρει επισήμως η εταιρεία, απλά είναι θέμα χρόνου.

*** Στη Λεωφόρο Αθηνών, πολύ τακτικά τελευταία, “χτυπούν τα σήμαντρα”! Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Lavipharm και του υιού Τηλέμαχου Λαβίδα να χτυπήσει το παραδοσιακό «καμπανάκι» για την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς έκλεισε ένας χρόνος από την επιτυχημένη αύξηση της μοναδικής ελληνικής φαρμακευτικής, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΧΑ, Γιάννος Κοντόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι “ένα χρόνο μετά την αύξηση, η κεφαλαιοποίηση της Lavipharm ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής της έχει ενισχυθεί κατά περίπου 100%. Με την ίδια χαρά που υποδεχόμαστε κάθε νέα εταιρεία στο Χρηματιστήριο, το ίδιο θερμά χαιρετίζουμε και κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης μίας εισηγμένης εταιρείας…”. Ο Τηλ. Λαβίδας μίλησε για το success story της Lavipharm και δήλωσε χαρακτηριστικά “πριν από ένα χρόνο μοιραστήκαμε με την επενδυτική κοινότητα, με διαφάνεια κι ευθύτητα, τις προκλήσεις μας, καθώς και το πενταετές μας πλάνο, το οποίο είχε σχεδιαστεί με βάση μια απαιτητική ΑΜΚ. Ένα χρόνο μετά, έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τους στόχους του συγκεκριμένου πλάνου…”

*** Ποιος χαίρεται στην Ελλάδα περισσότερο; Επιδοτήσεις 3 δισ. ευρώ προσφέρουν οι Βρυξέλλες για την κατασκευή μπαταριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την ηλεκτροκίνηση. Τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., το οποίο χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις αδειών εκπομπών άνθρακα και θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2026. Τα χρήματα θα λάβουν οι πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες μπαταρίες. «Προσφέροντας νομική βεβαιότητα όσον αφορά τους εφαρμοζόμενους κανόνες και άνευ προηγουμένου στήριξη στους ευρωπαίους κατασκευαστές βιώσιμων μπαταριών, θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας, με μια ισχυρή αλυσίδα αξίας για μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς.

*** Τους βραβεύουμε κιόλας! Τουλάχιστον εδώ, γιατί η μητρική μόνο καλά δεν πάει και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης. Η Intrum, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να βελτιστοποιεί συνεχώς την επιχειρηματική δράση και λειτουργία της, διακρίθηκε με δύο βραβεία στα Compliance Awards που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά φέτος. Αν πράγματι η εταιρεία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στις αρχές της ακεραιότητας, της διαφάνειας και του σεβασμού στις σχέσεις της με τους δανειολήπτες, χαλάλι της τα βραβεία.

*** «Γιατί να ασφαλιστώ;». Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ξεκινά νέα εκπαιδευτική καμπάνια με κεντρικό θέμα την εν λόγω ερώτηση. Στο πλήρως ενημερωμένο site, https://iknow-insurance.gr/, το κοινό μπορεί να βρει απαντήσεις με απλό και σαφή τρόπο σε ερωτήματα που αφορούν τις ασφαλίσεις Περιουσίας, Υγείας, Ζωής, Σύνταξης, και Αυτοκινήτου αλλά και θέματα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η ασφάλιση. Για την αύξηση των ασφαλίστρων, που φημολογείται ότι θα γίνει από το νέο έτος, λέει τίποτα η εν λόγω ιστοσελίδα;

*** Η Alpha Bank στηρίζει την προσπάθεια της Πολιτείας να επαναπατρίσει διακεκριμένους Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού, τόνισε η CHRO της τράπεζας, Φραγκίσκη Μελίσσα, στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την προώθηση της πλατφόρμας Rebrain Greece. Και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα του Rebrain μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για όλους, εργοδότες και εργαζόμενους, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον επαναπατρισμό των Ελλήνων επαγγελματιών και ότι μπορεί η Alpha Bank να συμβάλλει στο brain gain και να αποτελέσει τον εργοδότη επιλογής για τους νέους και τις νέες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

*** Είναι των ημερών και έχει το δικό του ενδιαφέρον και για τη χώρα μας: Το Πεκίνο ενίσχυσε αρκετά μέτρα φορολογικών απαλλαγών για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσα στο 2023, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Αυτό οδήγησε σε μειώσεις, επιστροφές και απαλλαγές φόρου, οικονομικού ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων γιουάν (210 δισεκατομμυρίων ευρώ) στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Φορολογίας (STA). Οι δε φορολογούμενοι στον ιδιωτικό τομέα επωφελήθηκαν κυρίως από την εφαρμογή των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Δεν είναι λίγοι, αλλά είναι σαφέστατα μακράν οι λιγότεροι, όσοι ενοχλούνται ενίοτε από τα ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις του Radar.gr. Τι να γίνει, αυτά έχει η ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία. Την αγάπη μας σε όλους!

Διαβάστε ακόμη: