Ένας φόρος περιουσίας στην ΕΕ, το «τέλος του καπιταλισμού» στις ΗΠΑ και μια μεγάλη κρίση στον τομέα της υγείας που συνδέεται με τα φαρμακευτικά σκευάσματα για την παχυσαρκία είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024, οι οποίες περιλαμβάνονται σε σχετική ανακοίνωση.

Οδεύοντας προς το 2024, η δανική επενδυτική τράπεζα «βλέπει» ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» στο οποίο «ο δρόμος που γνωρίζουμε την τελευταία δεκαετία φτάνει στο τέλος του».

Οι προβλέψεις εστιάζουν σε μια «σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων» γεγονότων που εάν επαληθευτούν, θα αποτελέσουν «σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πάντως, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα του CNBC, οι προβλέψεις δεν είναι απηχούν επίσημες απόψεις της τράπεζας.

Όπως είπε, μιλώντας στο CNBC ο επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank, Steen Jakobsen, «έχει να κάνει με σκέψεις που προκαλούν. Και όπως έχω διαπιστώσει τα τελευταία 21 χρόνια είναι ότι αρέσουν [τέτοιες σκέψεις] στα διοικητικά συμβούλια όταν κάνουν μελλοντικό σχεδιασμό, στις κεντρικές τράπεζες για τον μετριασμό του κινδύνου και νομίζω ότι οι πελάτες μας το λατρεύουν επειδή είναι ελκυστικό».

Η ΕΕ «Ρομπέν των Δασών»

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση για μια σειρά μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ο επικεφαλής στρατηγικής τίτλων της Saxo Bank, Peter Garnry, είπε ότι οι ηγέτες του μπλοκ θα μπορούσαν να εφαρμόσουν έναν φόρο πλούτου της τάξης του 2%.

Αναφερόμενος στην Έκθεση Παγκόσμιας Φοροδιαφυγής 2024, ο Garnry σημείωσε ότι παρά το τεράστιο σύστημα πρόνοιας, η ΕΕ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ έχει 499 δισεκατομμυριούχους (σε όρους δολαρίων ΗΠΑ) που πληρώνουν τον χαμηλότερο προσωπικό φόρο σε ποσοστό πλούτου σε σύγκριση με τους δισεκατομμυριούχους από τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολή Ασία.

Ένας φόρος περιουσίας 2% στους δισεκατομμυριούχους της ΕΕ θα συγκέντρωνε 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση βασικών στόχων πολιτικής, ενώ ένας ευρύτερος φόρος 2% στους πολυεκατομμυριούχους θα μπορούσε να το ανεβάσει στα 100-150 δισεκατομμύρια ευρώ, προέβλεψε ο ίδιος.

«Η μοντέρνα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών της ΕΕ προκαλεί αλλεπάλληλα σοκ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ειδών πολυτελείας», σχολίασε επίσης, εξηγώντας ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σύνδεση της αγοράς ειδών πολυτελείας και των επιπέδων εισοδήματος, αλλά και της ανισότητας πλούτου».

«Ο νέος φόρος περιουσίας σημαίνει ότι μειώνονται αυτομάτως οι προσδοκίες της αγοράς για ζήτηση προϊόντων πολυτελείας στο μέλλον και [κατά συνέπεια] οι επενδυτές απορρίπτουν τις ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας», εξηγεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση κάτι τέτοιο για την LVMH μπορεί να σημαίνει πτώση της αξίας της μετοχής της κατά 40% και αντίστοιχα μεγάλα πλήγματα στην Porsche και στη Ferrari.

Κρίση υγείας

Η επιτυχία των νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία GLP-1 ήταν βασικός στόχος το 2023, με το εξαιρετικά δημοφιλές Wegovy να ωθεί τη δανική Novo Nordisk της Δανίας να υπερκεράσει την LVMH ως την πιο πολύτιμη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία της Ευρώπης.

Αλλά, οι αναλυτές της Saxo επισημαίνουν τον κίνδυνο αύξησης της χρήσης από τέτοια φάρμακα σε βαθμό τέτοιον ώστε οι πληθυσμοί να μειώνουν την άσκηση και να αυξάνουν την πρόσληψη πρόχειρου φαγητού.

Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με τις πολιτικές κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της αμερικανικής, που θεωρούν ολοένα και περισσότερο τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ως εργαλείο για την εξοικονόμηση κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη και να ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά, αφήνοντας όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία χωρίς πρόσβαση, προειδοποιούν.

Το τέλος του καπιταλισμού των ΗΠΑ;

Σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό, η υπεύθυνη στρατηγικής για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, Althea Spinozzi υπέθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η Fed μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής απέναντι σε ένα δεύτερο πληθωριστικό κύμα.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές αναταραχές, το Κογκρέσο ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει επειγόντως τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα.

«Η προσοχή στρέφεται στο χρηματιστήριο, όπου οι “υπέροχοι επτά” έχουν γίνει πλέον δώδεκα, χάρη σε μια ύφεση που δεν ήρθε και στα προγράμματα κρατικής υποστήριξης που απευθύνονται σε τράπεζες και ιδιοκτήτες κατοικιών», είπε ο Spinozzi. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει επί του παρόντος τις Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla.

Έτοιμες να ενταχθούν στο κλαμπ είναι οι Eli Lilly, Novo Nordisk, JPMorgan Chase, LVMH και ASML. Καθώς οι “δώδεκα Τιτάνες” πολλαπλασιάζουν τις αποτιμήσεις τους μέσα σε λίγους μήνες, αυξάνεται η ανισότητα μεταξύ επενδυτών και μη επενδυτών».

Κατανοώντας ότι η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ικανότητά της να χρηματοδοτεί ένα τεράστιο έλλειμμα μέσω ομολόγων, μειώνοντας έτσι τα επιτόκια, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την ελκυστικότητα των  ομολόγων έναντι των μετοχών.

«Υπό την έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, το Κογκρέσο κάνει αφορολόγητα τα κέρδη κεφαλαίου και τα έσοδα από τόκους στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Με το δημόσιο χρέος στα χέρια των εγχώριων επενδυτών, το κόστος της χρηματοδότησης γίνεται λιγότερο ασταθές», υποθέτει ο Spinozzi.

«Αυτή η δραματική κίνηση σηματοδοτεί το τέλος του καπιταλισμού, καθώς το χρήμα εναλλάσσεται από τις ιδιωτικές εταιρείες στο δημόσιο και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων μεγαλύτερου ρίσκου καθίσταται πιο ακριβή. Από την άλλη,  οι «Δώδεκα Τιτάνες» εδραιώνουν την κυριαρχία τους στην αγορά, καθώς επωφελούνται από το μακροπρόθεσμο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο χρηματιστήριο καταρρέει».

Έχει και συνέχεια…

Άλλες προβλέψεις για το 2024, που για την ώρα σε πολλούς φαντάζουν εξωφρενικές, περιλαμβάνουν το τρομακτικό για τον κόσμο σενάριο εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη, την αγορά του Champions League του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τη Σαουδική Αραβία για να το κάνει παγκόσμιο, ένα deepfake τεχνητής νοημοσύνης που πυροδοτεί μια κρίση εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.

Δεν τελειώνουν όμως σε αυτά: Ο Robert F. Kennedy Jr. κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Για την ιστορία, η Saxo έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες ετήσιες προβλέψεις που φάνταζαν «εξωφρενικές» την τελευταία δεκαετία. Ορισμένες έχουν επαληθευτεί, άλλες τείνουν να επαληθευτούν.

Το 2015, προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Γερμανία θα έμπαινε σε ύφεση το 2019, την οποία η χώρα απέφυγε παρά τρίχα, και πόνταρε ότι το bitcoin θα σημειώσει ένα απίστευτο ράλι το 2017.

Διαβάστε ακόμη: