Η σαουδαραβική εταιρεία SARED (Saudi Airlines Real Estate Development) και η Aramco υπέγραψαν σήμερα (07/08) μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη πρατηρίων καυσίμων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Στο MoU πραγματοποιείται συζήτηση για την αξιολόγηση στρατηγικών τοποθεσιών της Σαουδικής Αραβίας με σκοπό την κατασκευή και ανάπτυξη πρατηρίων καυσίμων με την επωνυμία της Aramco, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς.

Σε αυτό περιλαμβάνεται, επίσης και η εξερεύνηση της δυνατότητας προσθήκης ειδικών υπηρεσιών για τους επισκέπτες της χώρας, όπως επίσης και την ευκαιρία εξερεύνησης της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών εστίας για τα συγκεκριμένα πρατήρια.

Ιωάννης Σμυρλής: «Η αξιοπιστία της Ελλάδας αναγνωρίζεται έμπρακτα από τη Σαουδική Αραβία»

Την 28η Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναφέρθηκε στα κέρδη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που προσέδωσε ο Πρίγκιπας  Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Ήταν μία καλή επίσκεψη. Η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρουσία του στην Ελλάδα για δύο ημέρες, ο Πρίγκιπας – Διάδοχος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή», επεσήμανε αρχικά ο κ. Σμυρλής και προσέθεσε:

«Διεξήχθησαν πάρα πολλές συναντήσεις και μεταξύ των Υπουργών των δύο χωρών και μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων. Ο Πρίγκιπας – Διάδοχος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα για αυτόν, είναι πολύ σημαντική.

Η στρατηγική μας σχέση είναι αυτή που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη και άρα μάς προσδίδει έναν ρόλο που αναγνωρίζει όλη αυτή την προσπάθεια των τελευταίων τριών ετών από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να είναι αξιόπιστη. Η αξιοπιστία αναγνωρίζεται, πλέον, με χρήματα και επενδύσεις».

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Σμυρλής σχολίασε ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θεσμοθετήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατιωτικής Συνεργασίας, αναβαθμίζοντας τις διπλωματικές μας σχέσεις, ακόμη περισσότερο», ενώ εξήρε την υπογραφή ένδεκα διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες αφορούν τον τομέα της ενέργειας, των επενδύσεων, της αμυντικής βιομηχανίας, του πολιτισμού και για πρώτη φορά, την υπογραφή δεκαέξι επιχειρηματικών συμβάσεων.

Αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη στον τομέα της ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ότι «η Σαουδική Αραβία έχει ένα πρόγραμμα, το λεγόμενο “Όραμα 2030”, που περιλαμβάνει πολύ μεγάλα έργα.

Ένα εξ αυτών είναι η παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξαγωγή ρεύματος. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα διερευνήσουν το τρόπο που το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορεί να φθάσει στην Ελλάδα σε πολύ φθηνή / ανταγωνιστική τιμή και η Ελλάδα να γίνει ένας αγωγός, το οποίο θα μεταφέρει “πράσινη” ενέργεια μέσω καλωδίου από τη Σαουδική Αραβία, σε όλη την Ευρώπη. Διερευνάται, επίσης, πόσο γρήγορα μπορεί να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο».