Σε δραστική μείωση της παραγωγής ημιαγωγών πρόκειται να προχωρήσει η Samsung Electronicsκαθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θεαματική υποχώρηση στην παγκόσμια ζήτηση για μικροτσίπ, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε «βουτιά» των τιμών.

Συνολικά ο κλάδος των ημιαγωγών βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας, όταν η διόγκωση της ζήτησης είχε οδηγήσει σε ένα «πόλεμο» μεταξύ των τεχνολογικών και όχι μόνο εταιρειών για τη διασφάλιση των μικροτσίπ που χρειάζονταν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ανέβουν οι τιμές, αλλά να καταγραφούν και ελλείψεις που επηρέασαν συνολικά την καταναλωτική αγορά.

Από τότε το τοπίο έχει αλλάξει στον κλάδο, καθώς η εκτόξευση του κόστους ζωής οδήγησε τους καταναλωτές σε συρρίκνωση των δαπανών τους, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις σε ηλεκτρονικά και τεχνολογικά προϊόντα να περιοριστούν σημαντικά. Αυτό αντιστοίχως επηρέασε και τους μεγάλους παραγωγούς ημιαγωγών, όπως η Samsung Electronics.

Μονόδρομος οι περικοπές

Πραγματικά η κορυφαία εταιρεία μικροτσίπ παγκοσμίως ανακοίνωσε αναγκαστική, πολύ μεγάλη πτώση της παραγωγής, καθώς οι πωλήσεις της μειώθηκαν και τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέρρευσαν σε ποσοστό 96%(!).

Συγκεκριμένα τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις στα 600 δισ. γουόν, κατά το πρώτο τρίμηνο, που ήταν η χαμηλότερη επίδοση της εδώ και 14 χρόνια, σε σχέση με τα 14,12 τρισ. γουόν που αποκόμισε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συνολικά για τη χρονιά, εκτιμάται πως το τμήμα των ημιαγωγών της εταιρείας, που συνήθως παράγει τα μισά από τα κέρδη του ομίλου, θα σημειώσει ζημιές ρεκόρ ύψους 2,1 τρισ. γουόν για το τρίμηνο.

Μετά την εξέλιξη αυτή η μείωση της παραγωγής αποτέλεσε μονόδρομο. Με τον τρόπο αυτό ο νοτιοκορεατικός κολοσσός θα ακολουθήσει το δρόμο που έχουν πρώτες υιοθετήσει η επίσης νοτιοκορεατική SK Hynix, αλλά και η αμερικανική Micron Technology, που ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής, ακριβώς λόγω της συρρίκνωσης στις πωλήσεις, αλλά και πάγωμα στα σχέδια τους για νέες επενδύσεις.

Διαβάστε περισσότερα