Τουλάχιστον δύο υλοτόμοι έχουν σκοτωθεί με βέλη, ένας έχει τραυματιστεί και άλλοι δύο αγνοούνται μετά από σύγκρουση με μέλη του της φυλής Mashco Piro στον Αμαζόνιο του Περού.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζει και δεν προστατεύει επίσημα όλη την επικράτεια του απομονωμένου λαού, της ανέπαφης από τον πολιτισμό φυλής.

Η θανατηφόρα επίθεση, η οποία σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη αλλά έγινε γνωστή μόλις αυτή την εβδομάδα, έλαβε χώρα μία ημέρα πριν το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC) αναστείλει για οκτώ μήνες την πιστοποίηση βιωσιμότητας μιας εταιρείας υλοτομίας, την οποία οι ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει για καταπάτηση των εδαφών της ομάδας των ιθαγενών.

Περού: Οι αντιδράσεις μετά τον θάνατο υλοτόμων από βέλη της απομονωμένης φυλής Mashco Piro

Οι ομάδες αυτοχθόνων του Αμαζονίου του Περού και η ΜΚΟ Survival International απαίτησαν από το FSC -μια διεθνής ΜΚΟ που πιστοποιεί αν η εξόρυξη ξυλείας είναι βιώσιμη και ηθική- να ακυρώσει οριστικά την πιστοποίηση της παραχώρησης ξυλείας της Canales Tahuamanu, η οποία συνορεύει με την τοποθεσία όπου ζει η απομονωμένη ομάδα.

Ο Eusebio Ríos, αντιπρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας των ιθαγενών Fenamad, η οποία απαρτίζεται από 39 ομάδες ιθαγενών στις περιοχές Madre de Dios και Cusco του Περού, δήλωσε την Τρίτη: «Υπάρχουν άνθρωποι τραυματίες, νεκροί, αγνοούμενοι – δεν ξέρουμε τι συμβαίνει ή τι έχει συμβεί».

Ζήτησε να απομακρυνθούν οι εργάτες ξυλείας από την περιοχή μετά την αντιπαράθεση και πρόσθεσε: «Η Fenamad απαιτεί εδώ και πολύ καιρό να προστατευτεί κατάλληλα αυτή η περιοχή για τις ανέπαφες φυλές».

Η επίθεση συνέβη κοντά στον ποταμό Pariamanu στην επαρχία Madre de Dios, σε μια περιοχή της επικράτειας των Mashco Piro, η οποία βρίσκεται πλέον εντός μιας παραχώρησης υλοτομίας.

Προηγήθηκε μια παρόμοια επίθεση τον Αύγουστο στην ίδια περιοχή, κατά την οποία τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας υλοτόμος και ένα άλλο περιστατικό το 2022, όταν ένας υλοτόμος σκοτώθηκε από βέλη και ένας άλλος τραυματίστηκε.

Η Caroline Pearce, εκτελεστική διευθύντρια της Survival International, δήλωσε: «Πρόκειται για μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί πλήρως. Οι περουβιανές αρχές γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι αυτή η περιοχή που επέλεξαν να ξεπουλήσουν για υλοτομία ήταν στην πραγματικότητα η περιοχή των Mashco Piro.

«Διευκολύνοντας την υλοτομία και την καταστροφή αυτού του τροπικού δάσους, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του λαού Mashco Piro, ο οποίος είναι απίστευτα ευάλωτος σε επιδημίες ασθενειών που μεταφέρονται από ξένους, αλλά έχουν θέσει εν γνώσει τους σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων στην υλοτομία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, το οποίο είναι αρμόδιο για τα δικαιώματα των ιθαγενών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διερευνά τις αναφορές και συντονίζεται με την τοπική εισαγγελία και την αστυνομία για την αποστολή ελικοπτέρου στην περιοχή όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι Mashco Piro, που πιστεύεται ότι αριθμούν περισσότερους από 750 ανθρώπους, θα μπορούσαν να είναι η μεγαλύτερη «ανέπαφη» φυλή στον κόσμο, αν και το υπουργείο Πολιτισμού του Περού διατηρεί μια πιο συντηρητική εκτίμηση για περίπου 400 μέλη. Το Περού έχει 25 ομάδες ιθαγενών που ζουν απομονωμένες ή σε περιορισμένη επαφή, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στον Αμαζόνιο, μετά τη Βραζιλία.

Διαβάστε ακόμη: