Για μία από τις πιο επικίνδυνες αποστολές της, τη διάσωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται η επίλεκτη μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, η περίφημη Σαγιερέτ Ματκάλ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Στην αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο νότιο Ισραήλ, οι ένοπλοι της Χαμάς, εκτός από τον τρόμο και τον θάνατο που έσπειραν, πήραν μαζί τους και περί τους 150 ομήρους στη Γάζα και τους έκρυψαν σε διάφορες τοποθεσίες στην αποκλεισμένη Λωρίδα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Η Χαμάς έχει απειλήσει ότι θα αρχίσει να εκτελεί δημοσίως τους ομήρους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει απροειδοποίητα κατοικίες στη Γάζα.
Σύμφωνα με την Telegraph, η Σαγιερέτ Ματκάλ έχει τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα λόγω της πείρας της και της τεχνογνωσίας της στην απελευθέρωση ομήρων. Η «Μονάδα Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου» -όπως είναι η επίσημη ονομασία της- είναι ουσιαστικά μια μονάδα συλλογής πληροφοριών πεδίου, που διεξάγει αναγνωριστικές αποστολές πίσω από τις γραμμές του εχθρού και είναι επίσης επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διάσωση ομήρων εκτός των συνόρων του Ισραήλ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).
Ποια είναι η Σαγιερέτ Ματκάλ
Γνωστή ως μία από τις αποτελεσματικότερες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στον κόσμο, η ισραηλινή Σαγιερέτ Ματκάλ δημιουργήθηκε με πρότυπο το σύνταγμα της βρετανικής SAS (Ειδικής Αεροπορικής Δύναμης), γνωστό κυρίως από τις τολμηρές αποστολές του στον Α΄ Πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991 και τη διάσωση ομήρων από την ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο το 1980.
Άνδρες της Σαγιερέτ Ματκάλ είχαν λάβει μέρος στη ριψοκίνδυνη «Επιχείρηση Αστροπελέκι», όπως τη βάφτισε το Ισραήλ, το βράδυ της 3ης Ιουλίου 1976 στο διεθνές αεροδρόμιο Έντεμπε, στην Καμπάλα της Ουγκάντας, όταν απελευθέρωσαν από αεροσκάφος της Air France 103 Ισραηλινούς που κρατούνταν όμηροι από τέσσερις αεροπειρατές: δύο Παλαιστίνιους μέλη της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) και δύο Γερμανούς μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» (Revolutionare Zellen). Μόνον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις του δικτάτορα της Ουγκάντας, Ίντι Αμίν Νταντά, ενώ επικεφαλής της μονάδας ήταν τότε ο Γιόναταν Νετανιάχου, αδελφός του νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε υπηρετήσει κάποτε στη Σαγιερέτ Ματκάλ και είχε τραυματιστεί στον ώμο κατά τη διάσωση ενός βελγικού αεροσκάφους που είχαν καταλάβει αεροπειρατές εν πτήσει από τη Βιέννη προς το Τελ Αβίβ, αλλά και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί του Ισραήλ, όπως ο Εχούντ Μπάρακ και ο Ναφτάλι Μπένετ.
Η πολεμική εμπειρία της αιχμής του δόρατος του ισραηλινού στρατού
Οι περισσότερες αποστολές της Σαγιερέτ Ματκάλ δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς η δράση της είναι άκρως απόρρητη. Η μονάδα αυτή συγκροτήθηκε το 1957 με πρωτοβουλία του πρώτου διοικητή της, Αβραάμ Αρνάν.
Στη διάρκεια του Πολέμου του «Γιομ Κιπούρ» το 1973, η Σαγιερέτ Ματκάλ πολέμησε κυρίως στη χερσόνησο του Σινά και στο όρος Ερμών, ενώ κατά τον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου ο διοικητής της, Σάι Αβιτάλ, επέμεινε ότι η δύναμή του θα λειτουργούσε ως μονάδα πεζικού. Στη διάρκεια του δευτέρου πολέμου του Λιβάνου η μονάδα έκανε επιδρομές βαθιά εντός του Λιβάνου.
Η σκληρή εκπαίδευση των μελών της Σαγιερέτ Ματκάλ
Κεντρικό ρόλο στις μέχρι τώρα επιτυχίες της Σαγιερέτ Ματκάλ έχει παίξει η σκληρή εκπαίδευση των μελών της, που δοκιμάζει τα σωματικά και ψυχικά όρια της αντοχής τους.
Μόνο οι καλύτεροι και οι πιο σκληραγωγημένοι καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης. Ως μέρος της αρχικής διαδικασίας επιλογής, τα υποψήφια μέλη της επίλεκτης ισραηλινής μονάδας οδηγούνται σε ένα στρατόπεδο ονόματι Gibbush. Οι εξαντλητικές ασκήσεις περιλαμβάνουν αναρρίχηση έρποντας σε λόφους, μεταφορά σάκων με άμμο σε οδυνηρά μεγάλες αποστάσεις, κρέμασμα από ράβδο μέχρι να στραγγίσει το αίμα από το κεφάλι.
Οι νεοσύλλεκτοι υποβάλλονται ακόμη σε σοβαρή ψυχική προετοιμασία, με συνεντεύξεις και τεστ επάρκειας που έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν και να προωθήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες. Για όσους περάσουν, η σκληρή δουλειά μόλις ξεκινάει. Στη συνέχεια υποβάλλονται σε διετή εντατική εκπαίδευση που καλύπτει τα πάντα, από την περισυλλογή ναρκών, μέχρι τη χρήση φορητών όπλων και την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Το πιο δύσκολο κομμάτι έρχεται στο τελευταίο δεκαπενθήμερο, όταν οι νεοσύλλεκτοι υπομένουν μια περίοδο προσομοίωσης αιχμαλωσίας κατά την οποία στερούνται τον ύπνο, ξυλοκοπούνται, απειλούνται και ταπεινώνονται. Μετά από αυτό, μεταφέρονται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην έρημο, όπου τους αφήνουν να επιβιώσουν μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια.
Η «μόνη ελπίδα» των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς
Σύμφωνα με τον δρα Αντρέας Κριγκ της Σχολής Σπουδών Ασφαλείας του King’s College του Λονδίνου, «η Σαγιερέτ Ματκάλ αποτελεί τη μόνη σκληραγωγημένη μονάδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για τη διάσωση των ομήρων».
Ο ίδιος εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα The Mirror: «Οι ειδικές δυνάμεις διακρίνονται για την ευκινησία τους. Έχοντας αποκτήσει μια αρκετά σκληρή ιεραρχία, πλέον είναι αυτοδύναμοι. Έτσι, ακόμα κι αν αποκοπούν, μπορούν να λειτουργήσουν. Απαιτείται ελάχιστη υποστήριξη και είναι ικανοί να λειτουργήσουν στο περιβάλλον του υψηλού κινδύνου της Γάζας. Αυτή η μονάδα είναι η μόνη που μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια αποστολή».