Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, στην οποία χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους από τον Νοέμβριο του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Παράλληλα θα «τρέξει» η επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 36-72 δόσεων της πανδημίας, για περίπου 200.000 οφειλέτες που τις απώλεσαν το προηγούμενο  χρονικό διάστημα. Οι ρυθμίσεις  πρόκειται να ενεργοποιηθούν σε μια χρονική στιγμή που το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται θέτοντας σε ασφυκτικό κλοιό χιλιάδες οφειλέτες.

Υπενθυμίζεται ότι, η αναβίωση γίνεται με αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης:

α) σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή

β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»). Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της απολεσθείσας ρύθμισης, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι εξαιρούνται φέτος

Εντωμεταξύ, δεν πληρώνουν ακόμα μια χρονιά τέλος επιτηδεύματος όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε αύξηση του προσωπικού τους. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του μέσου αριθμού εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αναλυτικά, δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι: α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ.

Για την εξαίρεση των παραπάνω προσώπων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα