Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας παρουσίασε υποχώρηση κατά 51 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα των επιβεβλημένων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών –η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και στις εισαγωγές– μειώθηκε στα 18.6 δισ. δολάρια κατά το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα σε α’ τρίμηνο, από το 2016.

Η αύξηση των εισαγωγών συνδέεται με την απότομη πτώση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας από τις κυρώσεις, ενώ και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί. Αυτή η επιδείνωση του ισοζυγίου θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο ρούβλι και να καθιστά ακόμη πιο επιτακτική, την ανάγκη για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέες αγορές για τα ρωσικά εμπορεύματα.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι το πλεόνασμα θα υποχωρήσει στα 66 δισ. δολάρια την τρέχουσα οικονομική κρίση από το «ρεκόρ» των 227.4 δισ. δολαρίων του περασμένου έτους. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί δυνητικά και στη «διόγκωση» του ελλείμματος προϋπολογισμού της κυβέρνησης, καθώς οι αρχές αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μία αλλαγή στα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια θα μπορούσε να επέλθει από το τέλος του β’ τριμήνου, οπότε ο προϋπολογισμός θα «αντλήσει» περισσότερα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τις υψηλότερες τιμές αργού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη: