Στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στον ποταμό Pripyat, βρίσκεται η ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία έχει τον πρώτο γύρο επαφών με τους Ρώσους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η άμεση κατάπαυση της πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από την Ουκρανία» ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, επιβεβαιώνοντας την έναρξη των διαβουλεύσεων.

Πάντως, και οι δύο πλευρές τηρούν μικρό καλάθι, ιδίως η πλευρά του Κιέβου, η οποία αρνείται να συνθηκολογήσει και να παραδώσει τα όπλα, όπως μετά επιτάσεως ζητάει η Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας συνιστά ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ανεξαρτήτως της κατάληξης της σημερινής συζήτησης.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε έδαφος της Λευκορωσίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Η Μόσχα εκπροσωπείται από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

To τραπέζι στο οποίο θα καθίσουν οι δύο πλευρές

 

«Αντέχει το Κίεβο»

Το πρωί της Δευτέρας, πολλές περιοχές της Ουκρανίας ξύπνησαν υπό τον ήχο προειδοποιητικών σειρήνων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν για 5η διαδοχική ημέρα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Κίεβο, παρά τις ολονύχτιες μάχες, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως διαβεβαίωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι «αντέχει» στις ρωσικές πιέσεις, χάρη και στη στήριξη της Δύσης.

Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό επέλασης προς την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς παραμένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις πρώτες γειτονιές.

Σκληρές μάχες, επίσης, λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις γύρω και μέσα στο Χάρκοβο (βορειοδυτική Ουκρανία), καθώς και περιμετρικά της Μαριούπολης (νοτιοανατολική Ουκρανία).

Aς σημειωθεί ότι οι νεκροί από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, χωρίς βέβαια να υπάρχει μια ακριβής μέτρηση από ανεξάρτητη πηγή.

Παράλληλα, περισσότεροι από 400.000 Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο

Ολοκληρώθηκαν, για την ώρα, οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, οι διαπραγματευτές της Μόσχας και του Κιέβου θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους ηγέτες, να λάβουν περαιτέρω οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών «στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καταρτίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από θέματα, επί των οποίων οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Επικαλούμενο, δε, τη ρωσική αντιπροσωπεία, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Πιθανότατα, ο τόπος διεξαγωγής θα είναι στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών διεξήχθησαν στο σημείο «Aleksandrovka-Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.