Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι μάχες, εν αναμονή της συνάντησης των δύο πλευρών για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία.

Ρωσικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι ήδη η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει φτάσει στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας κοντά στον ποταμό Πρίπιατ.

Σε διάγγελμά του, χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας».

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και γι αυτό η διείσδυσή τους από τα βόρεια είναι πιο αργή σε σχέση με το νότο όπου σημειώνουν «λίγο μεγαλύτερη επιτυχία».

Όμως την ώρα αυτή, ίσως και σαν μέσο πίεσης, κλιμακώνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, την ώρα που στο Γκόμελ της Λευκορωσίας έχει ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων για εκεχειρία και επίτευξη μίας συμφωνίας.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας επλήγη το πρωί της Δευτέρας από ρωσικά μαχητικά Sukhoi.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, τα ρωσικά μαχητικά πετούν πάνω από το Χάρκοβο, ενώ εκρήξεις καταγράφονται ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές.

Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

O Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η  παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ της νότιας Ουκρανίας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο Κίεβο είχε επικρατήσει ηρεμία για κάποιες ώρες την Κυριακή, αλλά οι σειρήνες συναγερμού ηχούν ξανά, σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα.

Προσέθεσε ότι 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, τουλάχιστον 15 είναι οι τραυματίες από τους βραδινούς βομβαρδισμούς, ενώ περισσότερα από 80 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 18 σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε ότι πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η πόλη Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα διεθνή μέσα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες πάνω από 350 άνθρωποι, εκ των οποίων 16 παιδιά.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 4.500 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, μια είδηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, τουλάχιστον 368.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία και το μήνυμα Ζελένσκι

Διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει σε υψηλή επιφυλακή τις πυρηνικές του δυνάμεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι «κρίσιμες» κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

«Οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρική βόμβα», λένε οι Ουκρανοί

Ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν θερμοβαρική βόμβα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος της Οκτίρκα στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει και ο Independent του Κιέβου, o Πάβλο Κουζμένκο δήλωσε ότι «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Χάρκοβο: Ο Πούτιν αλλάζει τακτική με «carpet bombing»

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό άνοιξε πυρ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανία σήμερα το μεσημέρι στο Χάρκοβο.
Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία - Ρωσικά μαχητικά πετούν πάνω από το Χάρκοβο την ώρα των διαπραγματεύσεων
Ενώ χθες οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Χάρκοβο με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους πραγματοποιώντας στοχευμένες επιθέσεις με τους Ουκρανούς να διατηρούν τον έλεγχο της πόλης τελικά, σήμερα η Ρωσία, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στην Λευκορωσία χρησιμοποίησε τακτικές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το λεγόμενο «carpet bombing» μην αφήνοντας αμφιβολία πως θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα με μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

Χάρκοβο: Τουλάχιστον 11 νεκροί-δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σύμφωνα με τον κυβερνήτη

Ισχυρές εκρήξεις συνταράσσουν το Κίεβο μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων

Λίγη μόλις ώρα μετά την παύση των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο.

Όπως μεταδίδει το CNN, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 6:40 μ.μ. (τοπική ώρα) στα ανατολικά του κέντρου της πόλης.

Ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που ακούστηκαν σήμερα, προστίθεται στο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

Σε όλη την πόλη ήχησαν σειρήνες, με τους κατοίκους να καλούνται να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Εκτός ποδοσφαιρικών διοργανώσεων πετάει η FIFA την Εθνική Ρωσίας και τους συλλόγους – Η UEFA διακόπτει τη συνεργασία με Gazprom

Προειδοποίηση για πυραυλική επίθεση

Τις εκρήξεις επιβεβαιώνουν και ουκρανικά ΜΜΕ, τοποθετώντας τες στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση που επίκεται. Σχετικά βίντεο, δε, φέρεται να απεικονίζουν πυραύλους που έχουν εκτοξευτεί από άγνωστη τοποθεσία.


Σημειώνεται πως η Ουκρανία μετρά -για ακόμη μια μέρα- τις πληγές της εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς μεγάλες πόλεις δέχονται πυρά. Η κομβικής σημασίας πόλη Χάρκοβο φιλοξένησε για ακόμη ένα 24ωρο το πιο σκληρό πρόσωπο του δράματος της σύρραξης, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται.

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου σε πολεμικά πλοία

Τη συνθήκη του Μοντρέ αποφάσισε να ενεργοποιήσει η Άγκυρα, κλείνοντας έτσι τα Στενά του Βοσπόρου και κάνοντας λόγο για βήμα αποκλιμάκωσης. «Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κίεβο προσφέρει 45.000 ευρώ και αμνηστία στους Ρώσους στρατιώτες που θα παραδοθούν

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι  προσφέρει στους Ρώσους στρατιώτες «μια επιλογή: να σκοτωθούν σε έναν άδικο πόλεμο ή να λάβουν πλήρη αμνηστία και 5 εκατ. ρούβλια (περίπου 43.000 ευρώ) ως αποζημίωση αν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν εθελοντικά».

Μάλιστα τη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναπαρήγαγε μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοφ γράφει χαρακτηριστικά: «Ρώσε στρατιώτη! Σε έφεραν στη χώρα μας για να σκοτώσεις και να πεθάνεις. Μην ακολουθείς τις εγκληματικές εντολές. Σου δίνουμε εγγύηση για πλήρη αμνηστία και 5 εκατ. ρούβλια αν καταθέσεις τα όπλα. Σε όσους συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ως κατακτητές, δεν θα δείξουμε έλεος».

Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση.