Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέθετε 275 πλοία και σκάφη, εκ των οποίων μονάχα 58 ήταν μάχιμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα σκάφη περιπολίας στη σύνθεση του στόλου, υπήρχαν 74 μάχιμες μονάδες.

Η ανεξάρτητη, ρωσική ιστοσελίδα “Proekt” μελέτησε τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τις απώλειες πολεμικών πλοίων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από την αρχή του πολέμου, τουλάχιστον δώδεκα πολεμικά πλοία και σκάφη περιπολίας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκαν ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει ανακοινώσει τις γενικές απώλειες που έχει υποστεί ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.

Τη 13η Απριλίου, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό “Moskva”, το οποίο συμμετείχε στον πόλεμο με την Ουκρανία, βυθίστηκε. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση και το Πεντάγωνο ανέφεραν ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Η ρωσική πλευρά το αρνείται αυτό, κάνοντας λόγο για καταστροφή του καταδρομικού, ως συνέπεια πυρκαγιάς που οδήγησε στην πυροδότηση πυρομαχικών.

Διαβάστε ακόμη: