Για τις επόμενες ημέρες, δυνάμεις από τη Ρωσία και την Κίνα πρόκειται να λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, στην ανατολική Ρωσία.

Η άσκηση “Vostok 2022” πραγματοποιείται κάθε τέσσερα έτη. Για τελευταία φορά, έλαβε χώρα το 2018· έκτοτε, ωστόσο, έχουν αλλάξει πάρα πολλά, στη διεθνή σκηνή.

Το 2018, η Ρωσία είχε συμμετάσχει στις εν λόγω ασκήσεις με περίπου 300.000 στρατιώτες· εφέτος, αντιθέτως, οι Ρώσοι που θα πάρουν μέρος, λέγεται πως δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 50.000. Φυσικά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει «απορροφήσει» περίπου το 75% των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Στα εφετινά γυμνάσια πρόκειται να συμμετάσχουν δυνάμεις και από χώρες όπως το Λάος, η Νικαράγουα, η Ινδία, η Λευκορωσία και η Συρία.

Δεδομένης της μειωμένης συμμετοχής στρατού από την πλευρά της Ρωσίας, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τα τρέχοντα γυμνάσια «γίνονται για να γίνουν», περισσότερο σαν «παράσταση» δηλαδή και λιγότερο για λόγους πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεων και ουσίας.

Ρωσία και Κίνα επιθυμούν, από την πλευρά τους, να στείλουν το μήνυμα ότι παραμένουν στην τροχιά των «χωρίς όρια» συγκλίσεων που είχαν ανακοινώσει οι κ.κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα θέλει, επιπλέον, να επιδείξει ότι δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της. Ρωσία και Κίνα είχαν πραγματοποιήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και πέρυσι, τότε, όμως, εντός των κινεζικών συνόρων.

Διαβάστε ακόμη:

«Η εποχή της αφθονίας τελείωσε»

Μητσοτάκης: «Σε 9 μήνες οι εκλογές» – Όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις, «ανοιχτό» το σενάριο για νέα παράταση