«Όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε δε, ότι αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε «κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες».

Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την θέσπιση πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

«Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία», τονίστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο – ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης ώστε να περιοριστεί η ζήτηση

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά στο πεδίο της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί», πρόσθεσε, για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ότι «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών».

«Η κρίση αυτή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία».

Κ. Μητσοτάκης: Δύσκολος ο χειμώνας, αλλά με αυξημένα έσοδα – Σε εννέα μήνες οι εκλογές

Στη συνεδρίαση έγινε μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση (από Σταϊκούρα) και ευρωπαϊκής επισκόπησης της ενεργειακής κρίσης (από Κώστα Σκρέκα)- το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα αλλά και των επιδόσεων του Τουρισμού (από τον κ Κικίλια) όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επίσης το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.

Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

 

Διαβάστε ακόμη: