Σήμερα (10/04), ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 19 ετών, έναν πρώην στρατιωτικό και έναν πρώην διασώστη, οι οποίοι είχαν ρίξει «κοκτέιλ» μολότοφ εναντίον ενός Δημαρχείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της επιστράτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί έως τώρα γι’ αυτού του είδους τις επιθέσεις εναντίον κρατικών κτηρίων, οι οποίες πολλαπλασιάσθηκαν σε όλη τη Ρωσία, από την αρχή της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Οι δύο άνδρες, ο Ρόμαν Νασρίεφ και ο Αλεξέι Νουρίεφ, καταδικάσθηκαν από στρατοδικείο του Γεκατερίνμπουργκ (Ουράλια) κυρίως για «τρομοκρατική ενέργεια» από συμμορία, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS.
Στα μέσα Οκτωβρίου, οι Ρόμαν Νασρίεφ και Αλεξέι Νουρίεφ, οι οποίοι εργάζονταν τότε αντιστοίχως στην Εθνοφρουρά και το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, είχαν σπάσει στη διάρκεια της νύχτας έναν υαλοπίνακα στο ισόγειο του Δημαρχείου του Μπακάλ, μίας μικρής πόλης στην περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στη συνέχεια, πέταξαν βόμβες μολότοφ, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσουν θύματα ούτε μεγάλες ζημιές στο κτήριο, όπου στεγαζόταν και ένα στρατολογικό γραφείο. Οι δύο κατηγορούμενοι δεν αρνήθηκαν τα γεγονότα, όμως, απέρριψαν την κατηγορία για πράξη τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως θέλησαν να καταγγείλουν την εκστρατεία στην Ουκρανία.
«Απλώς, ήθελα να δείξω ότι στην πόλη μας, υπάρχουν άνθρωποι που τάσσονται εναντίον της επιστράτευσης και της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”» στην Ουκρανία, ανέφερε κατά τη διάρκεια της δίκης ο Νουρίεφ, τον οποίο επικαλείται η μη κυβερνητική οργάνωση, Zona Solidarnosti. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι είναι από παλιά φίλοι, έπαιζαν μαζί μουσική σε ένα ροκ συγκρότημα, σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης.
Δεκάδες παρόμοιες αντιπολεμικές επιθέσεις εναντίον δημόσιων κτηρίων έχουν σημειωθεί στη Ρωσία από την αρχή της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εις βάρος τους και οι ποινές που είχαν επιβληθεί ήταν –μέχρι τώρα– λιγότερο αυστηρές.
Οι ρωσικές αρχές έχουν «εφοδιασθεί» με ένα εκτεταμένο νομοθετικό «οπλοστάσιο», ώστε να τιμωρούν όσους αντιτίθενται στην εισβολή. Εκατοντάδες άνθρωποι, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, έχουν ήδη καταδικασθεί σε πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης.
Διαβάστε ακόμη: