Σήμερα (10/04), η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ύστερα από έναν και πλέον μήνα. Στη Ρωσία, επέστρεψαν 106 στρατιωτικοί και στην Ουκρανία, 100.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ότι επέστρεψαν 106 Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι βρίσκονταν «σε θανάσιμο κίνδυνο», ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα, όπου θα τούς παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, τονίσθηκε. Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Αντρέι Γιέρμακ, γνωστοποίησε την επιστροφή 100 στρατιωτικών στην Ουκρανία.

«Φέραμε πίσω 100 άνδρες μας. Πρόκειται για στρατιώτες, ναυτικούς, συνοριοφύλακες και μέλη της εθνικής φρουράς», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μία «δύσκολη» ανταλλαγή και προσθέτοντας ότι μεταξύ τους, υπάρχουν υπερασπιστές της Μαριούπολης, του Αζοφστάλ και του Γκοστόμελ.

«Ορισμένοι έχουν τραυματισθεί σοβαρά και υποφέρουν από ασθένειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι στον καθέναν θα παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη βοήθεια», υπογράμμισε. Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας πραγματοποιήθηκε την 7η Μαρτίου, όταν η Ουκρανία υποδέχθηκε 130 στρατιωτικούς και η Ρωσία, 90.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.300 αιχμάλωτοι είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία σε ανταλλαγές με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου· έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακόμη ανταλλαγές.

Διαβάστε ακόμη: