Σήμερα (06/12), οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι αντάλλαξαν από εξήντα αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι 60 απελευθερωμένοι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταφερθούν στη Μόσχα, προκειμένου να λάβουν ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη.

Σε βίντεο που κοινοποίησε το Υπουργείο, άνδρες με στρατιωτικό ρουχισμό φαίνονται να αποβιβάζονται από το λεωφορείο και να κάνουν τηλεφωνήματα. «Όλα είναι καλά, ζωντανός και καλά. Θα είμαι σπίτι, σύντομα», ανέφερε ένας άνδρας.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέι Γιέρμακ, χαιρέτισε τους Ουκρανούς που επέστρεψαν ως ήρωες και τόνισε ότι μεταξύ εκείνων, υπάρχουν δεκάδες που αντιστέκονταν στην πόλη της Μαριούπολης –συμπεριλαμβανομένης της χαλυβουργίας “Αζοφστάλ” που πολιορκείτο από ρωσικές δυνάμεις– έως ότου παραδόθηκαν στους Ρώσους, τον Μάιο.

«Συνεχίζουμε την επάνοδο των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Στη σημερινή “Λίστα των 60” υπάρχουν 34 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων δεκατεσσάρων από το “Αζοφστάλ”. Ορισμένοι είναι τραυματίες και θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια στην Ουκρανία», ενημέρωσε.

«Κάποιοι από τους απελευθερωθέντες κρατήθηκαν σε ρωσικό έδαφος και άλλοι στο Ολενίβκα, ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στο –κατεχόμενο από τη ΡωσίαΝτονέτσκ», συμπλήρωσε.

Τον Ιούλιο, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου, βομβαρδίζοντας το Ολενίβκα και σκοτώνοντας δεκάδες κρατούμενους. Η Μόσχα υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις «άνοιξαν» πυρ στο στρατόπεδο. Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου, τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: