Σήμερα (04/04), ο επικεφαλής της εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας επανέλαβε –για μία ακόμη φορά– την εκτίμηση για την Πολωνία ότι σχεδιάζει να καταλάβει μία «σφαίρα» επιρροής στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της SVR, επικαλέσθηκε αδημοσίευτες πληροφορίες που, όπως τόνισε, «υποδείκνυαν ότι η Πολωνία επιδιώκει να αποκτήσει έλεγχο σε τμήμα της δυτικής Ουκρανίας».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον και η Βαρσοβία εργάζονται πάνω σε σχέδια για την καθιέρωση του αυστηρού στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου της Πολωνίας επί των ιστορικών της κτήσεων, στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Ναρίσκιν, σε μία σπάνια τοποθέτηση, η οποία κυκλοφόρησε από τη SVR. Η Πολωνία αρνήθηκε τον ισχυρισμό και ανέφερε ότι «πρόκειται για παραπληροφόρηση, που διαδίδεται από τη Μόσχα».

Μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συγκεκριμένα, την 21η Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στη δυτική Ουκρανία αποκλειστικά ως εδάφη που «κατασχέθηκαν και μεταβιβάσθηκαν» από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Η Πολωνία είχε τον έλεγχο σε ορισμένα εδάφη, που σήμερα αποτελούν μέρος της Ουκρανίας, σε διάφορες περιόδους στο παρελθόν, πιο πρόσφατα μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Λβιβ, «απορροφήθηκε» από τη Σοβιετική Ένωση, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η SVR, η οποία –μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991– ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων εξωτερικής κατασκοπείας της KGB της σοβιετικής εποχής, δε δημοσίευσε τα στοιχεία και το πρακτορείο Ρόιτερς δε μπόρεσε να επαληθεύσει την κατηγορία.

Διαβάστε ακόμη: