Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα (23/09) στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, τα οποία καταγγέλλονται από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Στη Μόσχα, η διαδήλωση άρχισε νωρίς το απόγευμα κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, σύμφωνα πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του Στρατάρχη Ζούκοφ, ενός εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εξέδρα, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπισθούν, ο ένας μετά τον άλλον, τα «δημοψηφίσματα».

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μίας νέας κοινής ιστορίας» ή «μία ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Δε θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας»

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο τούτο το σύνθημα, ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα αναφέρει ότι θέλει να «σώσει».

Στην Αγία Πετρούπολη, συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20άχρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, ισχυρίσθηκε ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα διότι «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δε θα διαφωνήσουμε», μιλώντας στο AFP.

Λίγο παραπέρα, ο 40άχρονος Βίκτορ Σουβόροφ επεσήμανε ότι θέλει «ειρήνη, να μην πεθαίνουν άλλοι άνθρωποι, οι στρατιώτες να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτά τα δημοψηφίσματα, αποτελούν ένα βήμα προς την ειρήνη».

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που η Ρωσία επιθυμεί να ενσωματώσει) υποφέρουν τα τελευταία οκτώ χρόνια», δήλωσε η Άννα Γκλασκόβα, γυναίκα 58 ετών, για να δικαιολογήσει την παρουσία της στη συγκέντρωση.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ταυτόχρονα, στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα, εξάλλου, σε διάφορες πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Διαβάστε ακόμη: