Αναταραχή έχει προκαλέσει σε όλη τη Ρωσία η μερική επιστράτευση που διέταξε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να χωρίζονται και να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία, από όλους αυτούς που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να τονώσει το ηθικό των Ρώσων που επιστρατεύονται με το πρόσχημα του «να προστατεύσουμε τη μητέρα – πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», μάλλον δεν τελεσφόρησε. Ωστόσο η διαδικασία της επιστράτευσης συνεχίζεται κανονικά.

Τι γράφει το χαρτί της επιστράτευσης

Το protothema.gr παρουσίασε το χαρτί της επιστράτευσης που ήδη έχει λάβει ένας Ρώσος.

Το φύλλο πορείας αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο “για τη στρατιωτική υποχρέωση και τη στρατιωτική θητεία” είστε υποχρεωμένος να παρουσιαστείτε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 9 στο τάδε στρατόπεδο της τάδε περιοχής της Μόσχας για την διεξαγωγή των απαραίτητων ιατρικών και ψυχομετρικων εξετάσεων και την εξέταση της επιτροπής». Οι επιστρατευθέντες καλούνται να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους και τα αποτελέσματα σειράς εξετάσεων, ενώ απευθύνονται συστάσεις για μάσκα, γάντια και αντισηπτικά.

Ειδικότερα, οι στρατιώτες και οι έφεδροι καλούνται να κάνουν σειρά εξετάσεων (ανάλυση αίματος, ούρων, καρδιογράφημα, ανάλυση αίματος για τον ιό του AIDS , σύφιλη, ηπατίτιδα Β, Γ, ακτινογραφία θώρακος). Παράλληλα, χρειάζονται βεβαίωση ότι έχουν κάνει τα προληπτικά εμβόλια για πνευμονόκοκκο και μηνιγγιτιδιόκοκκο.

Στο τέλος παρουσιάζεται το στρατόπεδο που αναφέρει το χαρτί της επιστράτευσης και μπαίνει υπογραφή.

Παράλληλα, οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Ντραγκεστάν εξέδωσαν διαταγές. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιασθούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Ουρές στα σύνορα 

Οι ώρες που ακολούθησαν την αναγγελία για επιστράτευση ήταν δραματικές. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος, ενώ οι γυναίκες έλεγαν ότι θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους για να τεθούν εκτός στρατεύματος. Παράλληλα, οι κάμερες κατέγραψαν δραματικούς αποχαιρετισμούς.

Κι ενώ στις οδικές συνοριακές διαβάσεις σχηματίζεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, σύμφωνα με το yandex.Maps, παρατηρείται συμφόρηση στα σύνορα με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία.

Μεγάλη ουρά αυτοκινήτων υπάρχει στα σύνορα Ρωσίας και Γεωργίας. Ανάλογη εικόνα και στα σύνορα Ρωσίας – Μογγολίας στην Κιάχτα. Άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία για τη Μογγολία μέσω της Μπουριάτιας, αναφέρει το κανάλι Kyahta στο Telegram.

Διαβάστε ακόμη: