Μια σειρά ρολογιών MoonSwatch , περιορισμένης έκδοσης, σε ειδικές επώνυμες βαλίτσες συγκέντρωσε περισσότερα από μισό εκατομμύριο ελβετικά φράγκα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η εκδήλωση ανέδειξε, για μια ακόμη φορά,  τη ζήτηση των συλλεκτών για τα ρολόγια με την επωνυμία Omega με κάθε σετ να φέρνει περίπου 61.000 φράγκα – σχεδόν 55.000 λίρες.

Η διαδικτυακή φιλανθρωπική δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για 11 σετ των 11 ρολογιών MoonSwatch Moonshine Gold συγκέντρωσε συνολικά 534.670 ελβετικά φράγκα (607.000 δολάρια), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Omega SA, η μάρκα της Swatch Group AG.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πλειοδότες εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα σημαντικό premium για σπάνια δείγματα της συνεργασίας μεταξύ της οικονομικής μάρκας Swatch και της πολυτελούς μάρκας Omega. Τα ρολόγια περιορισμένης έκδοσης, τα οποία είναι σε ένα υλικό από ρητίνη, που η Swatch αποκαλεί «βιοκεραμικό», κοστίζουν περίπου 275 φράγκα το καθένα όταν πωλούνται στη λιανική.

Από τις 11 παρτίδες που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s με τα έσοδα να διατίθενται στην Orbis -μια φιλανθρωπική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόληψη της τύφλωσης και της απώλειας της όρασης- η υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε για ένα σετ ήταν 60.960 φράγκα και η χαμηλότερη 38.100 φράγκα.

Κάθε μία από τις βαλίτσες είχε εκτίμηση πριν από τη δημοπρασία από 5.000 έως 10.000 ελβετικά φράγκα.

Πανδαιμόνιο

Το λανσάρισμα τον Μάρτιο του 2023 του MoonSwatch, μιας συνεργασίας μεταξύ της Swatch και της Omega που συνδύαζε την προσιτή μαζική παραγωγή με σχεδιαστικά στοιχεία του εμβληματικού μοντέλου Speedmaster Moonwatch της Omega, προκάλεσε πανδαιμόνιο στη λιανική εκείνη την εποχή.

Οι αγοραστές κατέκλυσαν τα καταστήματα Swatch και η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά, με τα ρολόγια με τιμή λιανικής περίπου 260 φράγκα να πωλούνται αρχικά με μεγάλες προσαυξήσεις στη δευτερογενή αγορά. Η Swatch πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο MoonSwatch εκείνο το έτος και δήλωσε ότι οι πωλήσεις του αρχικού Omega Moonwatch έλαβαν επίσης ώθηση, σημειώνοντας άλμα 50% στις δικές της μπουτίκ.

Τα 11 Moonshine Gold περιορισμένης έκδοσης MoonSwatches που τέθηκαν σε δημοπρασία περιλάμβαναν μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία και ένα δεύτερο δείκτη επικαλυμμένο με χρυσό χρώμα.

Η Swatch Group λάνσαρε μια συνέχεια του MoonSwatch το 2023 με το Blancpain X Swatch Fifty Fathoms που ήταν μια βιοκεραμική έκδοση του διάσημου ρολογιού κατάδυσης της μάρκας Blancpain με τιμή περίπου 400 φράγκα.

Σκάνδαλο Speedmaster

Οι δημοπρασίες ρολογιών Omega έχουν τεθεί υπό έλεγχο μετά από ένα σκάνδαλο πέρυσι στο οποίο εμπλέκονται υπάλληλοι της εταιρείας και την πώληση-ρεκόρ ενός vintage Omega Speedmaster. Η Swatch Group ισχυρίστηκε ότι τρεις πρώην υπάλληλοί της συμμετείχαν σε μια συνωμοσία για την πώληση μιας παραποιημένης έκδοσης ενός Speedmaster του 1957 σε δημοπρασία.

Η Omega αγόρασε το ρολόι το 2021 για περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Κατέθεσε ποινική μήνυση εναντίον των υπαλλήλων πέρυσι, αφού αποκαλύφθηκε ότι το ρολόι είχε κατασκευαστεί από μη αυθεντικά μέρη από άλλα ρολόγια και πιθανώς από πλαστά εξαρτήματα, ανέφερε η εταιρεία.