Αφού το ChatGPT συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τις ικανότητές του, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon δημιούργησαν ένα ρομπότ με AI που θα μπορούσε να δημιουργήσει εξαιρετικά έργα τέχνης σε φυσικό καμβά με τη βοήθεια απλών μηνυμάτων κειμένου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Το FRIDA, ένας ρομποτικός βραχίονας με ένα πινέλο κολλημένο πάνω του, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συνεργαστεί με ανθρώπους σε έργα τέχνης.  Αρκεί να ζητηθεί από το FRIDA να ζωγραφίσει μια εικόνα και θα αρχίσει να δουλεύει βάζοντας το πινέλο στον καμβά.

“Υπάρχει αυτός ο πίνακας με μια μπαλαρίνα βατράχου που νομίζω ότι βγήκε πολύ ωραία”, είπε ο Peter Schaldenbrand, Ph.D. της Σχολής Επιστήμης Υπολογιστών. φοιτητής στο Ινστιτούτο Ρομποτικής που εργάζεται με την FRIDA και εξερευνά την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα.

“Είναι πραγματικά ανόητο και διασκεδαστικό, και νομίζω ότι η έκπληξη από αυτό που δημιούργησε η FRIDA με βάση τη δική μου συμβολή ήταν πραγματικά διασκεδαστική.”

Το FRIDA, που πήρε το όνομά του από τη Φρίντα Κάλο, σημαίνει Framework and Robotics Initiative for Developing Arts.

Το έργο διευθύνεται από τον Schaldenbrand με μέλη ΔΕΠ του RI, Jean Oh και Jim McCann, και έχει προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές σε όλη τη CMU.

«Η FRIDA είναι ένα ρομποτικό σύστημα ζωγραφικής, αλλά η FRIDA δεν είναι καλλιτέχνης»

Σε αντίθεση με παρόμοια ρομπότ, το FRIDA αναλύει το πινέλο του σε πραγματικό χρόνο και κάνει προσαρμογές ανάλογα. Ο διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon Peter Schaldenbrand είπε: «Η FRIDA είναι ένα ρομποτικό σύστημα ζωγραφικής, αλλά η FRIDA δεν είναι καλλιτέχνης».

Πρόσθεσε, “Η FRIDA δεν δημιουργεί τις ιδέες για να επικοινωνήσει. Η FRIDA είναι ένα σύστημα με το οποίο ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να συνεργαστεί. Ο καλλιτέχνης μπορεί να καθορίσει στόχους υψηλού επιπέδου για την FRIDA και στη συνέχεια η FRIDA μπορεί να τους εκτελέσει.”

Ερευνητές που συμμετείχαν στη δημιουργία της FRIDA είπαν ότι η τέχνη της είναι «ιδιότροπη και ιμπρεσιονιστική», ενώ εκτιμούν επίσης την ικανότητά της να «ριφάρει» ένα λάθος.

 

 

Διαβάστε ακόμη: