Η εταιρεία συντήρησης ρομποτικών πτερυγίων Rope Robotics έχει αρχίσει να δοκιμάζει τα ρομπότ της σε υπεράκτια πάρκα με ανεμογεννήτριες και σχεδιάζει να τις λανσάρει εμπορικά έως το 2024. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ιδιοκτήτες στροβίλων βλέπουν απόδοση επένδυσης στην υπηρεσία επισκευής ρομπότ μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Το πατενταρισμένο ρομπότ, BR-8, το οποίο έχει επισκευάσει πάνω από 150 χερσαία πτερύγια ανεμογεννητριών που έχουν υποστεί ζημιά από τη βροχή, σχεδιάζεται τώρα τρόπο να ενσωματώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον.

Η εταιρεία με έδρα τη Δανία, που ιδρύθηκε το 2016, είναι ένας από τους πρωτοπόρους στις λύσεις επισκευής και συντήρησης ρομποτικών πτερυγίων σε ανεμογεννήτριας.

Τα σχόλια από τους πελάτες μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς μας ότι μετά από έξι μήνες, η επένδυση στην υπηρεσία επισκευής ρομπότ έχει αποδώσει“, δήλωσε ο Martin Huus Bjerge, Διευθύνων Σύμβουλος της Rope Robotics, σε δελτίο τύπου.

Η ζημιά από τη διάβρωση της βροχής είναι επιζήμια για την αεροδυναμική απόδοση της λεπίδας και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αστοχία της λεπίδας. Η Rope Robotics προσφέρει γρήγορες, οικονομικές και αποδοτικές επισκευές για την αποκατάσταση της ισχύος του στροβίλου.

Η αποτελεσματική επισκευή αιχμής συμβάλλει στην παράταση της ζωής ενός από τα πιο ακριβά εξαρτήματα σε μια ανεμογεννήτρια που αντιπροσωπεύει περίπου το 25 έως 30 τοις εκατό του κόστους κατασκευής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ρομπότ των 150 κιλών που συνδέεται με σχοινιά ανυψώνεται περίπου 100 μέτρα από το έδαφος πάνω στην κατεστραμμένη λεπίδα, η οποία έχει στερεωθεί σε κάθετη θέση.

“Ένα σύστημα κενού επιτρέπει στο ρομπότ να προσκολλάται σταθερά ενώ οι κινητήρες επιτρέπουν την κίνηση κατά μήκος της λεπίδας. Χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ανάλυσης και τον σαρωτή λέιζερ, το ρομπότ επιθεωρεί την επιφάνεια, στέλνοντας εικόνες στον απομακρυσμένο χειριστή, ο οποίος διαγνώσει τη βλάβη και ξεκινά την διαδικασία επισκευής σε πραγματικό χρόνο.”

Διαβάστε ακόμη: